L'aerolínia de baix cost Ryanair ha rebut dos revesos judicials amb pocs dies de diferència. El gegant dels vols barats ha fracassat en el seu intent d'aplicar la lesgislació aeronàutica irlandesa a Espanya.

La companyia ha estat condemnada a indemnitzar amb 1.933 euros més interessos a una dona d'Oviedo que no va poder fer un vol entre Santander i Màlaga perquè els responsables de l'aerolínia no van autoritzar l'accés a l'avió d'una de les seves filles, menor de 14 anys. Al·legaven que tenia el DNI caducat i que, segons la normativa irlandesa, on té la seva seu la companyia, els menors no poden viatjar sense aquest document.

Els encarregats de l'embarcament no van donar per bona la presentació del llibre de família, malgrat que la normativa espanyola eximeix els menors de 14 anys de viatjar amb identificació i deixa la responsabilitat sobre ells a les persones que els acompanyen.

La segona sentència en contra Ryanair l'ha dictada la sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Balears, que ha avalat una sanció del Govern balear per obligar els seus clients a contractar serveis addicionals en el procés de compra del bitllet. La sanció imposada arriba a 6.000 euros.

Segons els magistrats de la sala, Ryanair infringeix els drets dels consumidors quan els obliga a contractar serveis que no desitgen.

La setmana passada, el director de l'Agència Catalana de Consum, Alfons Conesa, constatava que l'aerolínia ha deixat de realitzar algunes de les pràctiques contràries a la normativa i que li havien suposat sancions mensuals des de feia anys per part de la Generalitat.

En aquest sentit, Conesa explicava que l'aerolínia estudia admetre altres documents oficials al marge del DNI, com el llibre de família o el carnet de conduir per poder viatjar. A instàncies de Consum, Ryanair també ha dexiat de cobrar un import addicional per pagar amb targeta de dèbit.

Durant el 2012, Consum va rebre 791 reclamacions de Ryanair arreu de Catalunya. Tot i això, no hi va haver cap mediació ni cal laude. Segons va explicar Conesa, l'aerolínia de baix cost rep moltes queixes però no acostuma a atendre les reclamacions.