L'Obra Social "la Caixa" manté la inversió a les comarques gironines i aquest 2013 iguala les xifres de l'any passant, destinant 16,2 MEUR a projectes d'àmbit social, cultural, educatiu o mediambiental. Durant l'any passat, l'entitat va organitzar més de 1.500 activitats, de les quals se'n van beneficiar 258.100 persones. Alguns dels programes de l'entitat han permès, per exemple, trobar feina a 414 persones en risc d'exclusió social o posar a disposició de joves, gent gran o famílies 158 habitatges amb lloguers que van de 85 a 150 euros. El director general de la Fundació "la Caixa", Jaume Lanaspa, ha destacat la importància de mantenir el nivell d'inversió, més encara en el context de crisi actual.

El director de la Fundació "la Caixa", Jaume Lanaspa, ha visitat aquest dijous l'Espai Caixa que l'entitat va posar en marxa ara fa dos anys a Girona -després de la fusió amb Caixa Girona- i ha aprofitat per fer balanç de l'activitat de l'obra social a la demarcació. Lanaspa ha anunciat que "la Caixa" té previst mantenir la inversió del 2012 en obra social i que aquest any es tornaran a destinar 16,2 MEUR a programes que tenen per objectiu, entre d'altres, el foment del treball, la lluita contra l'exclusió social, el suport a l'educació o el foment d'un envelliment actiu entre la gent gran.

Segons ha valorat Lanaspa, amb aquestes xifres l'entitat "manté el compromís" amb Girona. A més, ha recordat que, quan "la Caixa" es va fusionar amb Caixa Girona, el president, Isidre Fainé, va assegurar que la inversió en obra social a la demarcació s'havia de mantenir i que, per tant, havia de ser la mateixa que fins llavors havien aportat, per separat, les dues caixes.

Lanaspa ha explicat que d'ençà que va començar la crisi, al 2008, l'entitat va començar a reforçar els projectes de caire social -per sobre d'altres d'àmbit cultural o mediambiental- per tal de donar una resposta a la nova situació, que demanava posar l'accent en la inserció de les persones en risc d'exclusió social, el foment del treball o l'accés a un habitatge digne. Per això, en els darrers anys, dos terceres parts dels diners que es destinen a l'obra social de l'entitat van a projectes de caire social. "Creiem que no podem fer gaires canvis estructurals però sí vetllar per ser més eficients i poder arribar a quantes més persones millor", ha manifestat el director general.

Balanç del 2012

Jaume Lanaspa també ha aprofitat per fer balanç dels programes que l'entitat ha dut a terme a les comarques gironines durant el 2012. En números generals, "la Caixa" ha organitzat més de 1.500 activitats a les comarques gironines, a les quals han participat 258.100 beneficiaris.

Algunes de les xifres dels programes desenvolupats per l'entitat a la demarcació exposen que, per exemple, "la Caixa" ha aconseguit feina a 414 persones en risc d'exclusió social a través de 89 empreses (hi ha destinat 700.000 euros), 26.600 nens han participats del programa eduCaixa de reforç a les escoles o ha organitzat 783 activitats per a gent gran a les quals hi han accedit 39.100 beneficiaris. L'entitat ha invertit en programes per a gent gran 1,5 MEUR.

Una altra de les potes dels projectes de "la Caixa" és l'habitatge. Concretament, durant el 2012, l'entitat ha implantat un nou projecte anomenat Lloguer Solidari que ha servit per posar a disposició de joves, famílies i persones d'edat avançada amb rendes baixes un total de 158 habitatges amb un preu de lloguer mensual de 85 a 150 euros. Aquest iniciativa se suma al projecte d'Habitatge Assequible (d'entre 190 i 500 euros), en el qual s'han inclòs 175 habitatges.

En el capítol destinat al foment de la integració i la convivència en zones amb alta diversitat cultural, "la Caixa" ha centrat els esforços al municipi de Salt (un dels pobles de la demarcació amb més alt índex d'immigració), on ha impulsat 65 activitats en les que hi han participat un miler de persones.

En atenció a discapacitats, destaca la inversió de 3,7 MEUR que s'ha fet per remodelar les instal·lacions de la residència Els Roures de Sant Gregori, recentment inaugurades pel president de la Generalitat, Artur Mas.

A banda dels projectes socials, Lanaspa ha explicat que mantenen el compromís amb ka conservació del patrimoni a través del programa Romànic Obert (amb una inversió de 4,7 MEUR des del 2008) o amb el medi ambient amb actuacions de conservació i millora d'espais naturals que han donat feina a 77 persones.

Dos anys de l'EspaiCaixa

Després de la fusió amb Caixa Girona, l'entitat va remodelar l'equipament que tenia a la plaça Poeta Marquina per rebatejar-lo com a EspaiCaixa, un centre social per a la gent gran de caràcter pioner a l'Estat pel fet de promoure activitats que fomenten un envelliment actiu i participatiu.

Durant els dos anys que el centre està en marxa, ha arribat a tenir 21.000 usuaris i un total de 60.000 persones han participat de les activitats que s'organitzen a l'espai. Cada setmana, el centre compta a 1.350 usuaris i, a banda de gent gran, també ha aconseguit integrar d'altres col·lectius.