El Banc d'Espanya planteja la possibilitat d'establir "mecanismes excepcionals" per evitar que el salari mínim actuï "com a una restricció" per a treballadors amb més dificultats de trobar feina. Així ho recull l'informe anual de l'entitat, que aconsella aprofundir en la reforma laboral amb "mesures addicionals" per combatre l'alta taxa d'atur i on també proposa accelerar la reforma de les pensions.

L'informe recorda que ja són cinc anys seguits de destrucció de llocs de treball, i que el risc que l'atur de llarga durada es faci crònic és "molt preocupant", especialment entre els joves.

Pel Banc d'Espanya, els resultats aconseguits amb la reforma laborals en matèria de flexibilitat interna i de moderació salarial són "esperançadors", però en quant a l'ocupació no són "suficients".

Respecte a la reforma de les pensions, aconsella que s'acceleri tant el retard en l'edat de jubilació (que segons l'estipulat ara anirà augmentant progressivament fins a arribar als 67 anys en 2027) com l'allargament del període de còmput per calcular la pensió (que passarà de 15 a 25 anys d 'aquí a 2022). L'informe considera aquests terminis "molt dilatats" atenent a la "intensificació del problema" des que es van efectuar aquests càlculs en l'última reforma del sistema de pensions fa dos anys.

A més, el Banc d'Espanya creu que cal aprovar, com està previst en l'actualització del programa d'estabilitat, una definició adequada del "factor de sostenibilitat" de les pensions que possibiliti modificacions automàtiques dels paràmetres del sistema per garantir el seu manteniment a mitjà i llarg termini.

Segons l'informe, la millora de la competitivitat és un "objectiu fonamental" per impulsar el creixement i sosté que les polítiques econòmiques han d'afavorir una major sensibilitat dels preus, marges i salaris en funció de les condicions cícliques per facilitar aquells sectors amb més potencial de creixement.

El document afirma que els avançaments en competitivitat s'han de produir en un context de contracció en la despesa interna i s'han d'articular al temps que es redueixen els alts nivells d'endeutament dels diversos sectors institucionals.

D'altra banda, la reducció del dèficit en dos punts respecte el PIB en un context de "recessió econòmica i fort increment de la càrrega d'interessos del deute públic" ha suposat una "millora de la credibilitat del procés de consolidació fiscal", segons el document. En aquest sentit recorda l'esforç de les comunitats autònomes tot i els dubtes "sobre la seva capacitat d'efectuar l'ajustament requerit".

El Banc d'Espanya, però, recomana continuar treballant en aquesta direcció i que aquestes mesures es basin "en una revisió en profunditat de la dimensió del sector públic". A més, reclama que es faci una aplicació "rigorosa i transparent" de la Llei d'estabilitat on es detectin incompliments dels objectius marcats.