Les successives baixades de preu i la desconfiança en els productes bancaris han tornat a portar els petits inversos gironins a invertir els seus estalvis en la compra d'habitatges. Generalment, es tracta de pisos situats al mateix barri on viuen, de segona mà i intervinguts per les entitats. Els inversors els paguen al comptat, sovint amb la intenció de llogar-los. Això explica, entre d'altres, que durant el primer trimestre del 2013 s'hagin incrementat les vendes a la demarcació. Així ho recull l'estudi periòdic que fan APIs i promotors. L'anàlisi també destaca, pel què fa als lloguers, que la demanda de pisos grans a la ciutat de Girona per part de famílies i estudiants ha fet enfilar-ne els preus.

El 26è estudi de preus de mercat, que elaboren conjuntament els promotors i els agents de la propietat immobiliària gironins, no fa res més que constatar que els preus dels habitatges continuen a la baixa. Tant els de nova construcció com els de segona mà, d'un any per a l'altre, han acumulat descensos significatius.

Donant un cop d'ull a l'estadística, per exemple, es veu com un pis nou d'entre 55 i 75 metres quadrats a Girona s'ha arribat a abaixar fins a un 45%. O bé com el preu d'un de semblant, però en aquest cas de segona mà, a llocs com Blanes (Selva) o Figueres ho ha fet entre un 23 i un 25%.

Aquesta situació, segons asseguren els APIs i els Promotors, ha fet que hi hagi petits inversors que hagin decidit tornar a invertir els seus estalvis en la compra d'un habitatge. Com explica el secretari del Gremi de Promotors, Josep Donés, són gent que viuen al mateix barri on compren l'altre pis, amb la intenció de destinar-lo a lloguer o bé perquè hi vagi a viure algun membre de la família.

Conèixer els llogaters

"Es tracta de gent que tenen petits negocis a la zona, que tornen a invertir en el sector perquè sovint coneixen la gent que els hi llogarà el pis", concreta Donés. La decisió d'invertir els seus estalvis en el món del totxo -sovint, aquests compradors paguen al comptat- també té un altre rerefons: la desconfiança creixent en els productes bancaris (sobretot, després de tot l'enrenou que han aixecat les preferents).

Tant els constructors com els API expliquen que aquests petits inversors se solen decantar per habitatges de segona mà, en molts casos intervinguts per les entitats bancàries (és a dir, pisos que tenen un clar descompte sobre els preus inicials). Donés assegura que el fet que els petits inversors tornin a confiar en el sector immobiliari marca "un canvi de tendència important que no pot passar desapercebut".

Això explica que les vendes de pisos a les comarques gironines, sobretot a finals del primer trimestre del 2013, s'hagin incrementat. No només en segona mà (on ara a la demarcació se n'arriben a comprar 1.000 per trimestre) sinó també en obra nova (tot i que, aquí, la xifra de vendes és menor).

Puja el lloguer de pisos grans

L'estudi de preus de mercat també pren el pols als lloguers. Per als pisos d'entre 2 i 3 habitacions, la tendència general és que els preus continuen anant a la baixa, excepte en alguns llocs de la costa.

En els pisos més grans, la demanda per part de famílies i estudiants ha fet que els preus pugin L'exemple més clar és el de la ciutat de Girona.Fa mig any, per un pis d'entre 80 i 90 metres quadrats, amb un contracte superior a un any, sense mobles i en bon estat, se'n pagaven 621 euros mensuals i ara 647 euros.