La patronal dels bancs espanyols (AEB) i de les caixes d'estalvis (CECA) s'han compromès a traslladar als seus respectius socis la idoneïtat que té el fet d'explicar als deutors hipotecaris els seus nous drets, com ara la paralització dels desnonaments.

Un compromís, aquest, que han adquirit amb la Defensora del Poble, Soledad Becerril, que la setmana passada en la seva compareixença davant el Congrés va explicar que la institució que dirigeix va enviar una sol·licitud a l'AEB ia la CECA perquè les entitats informessin els deutors dels drets que es deriven de l'aprovació de la llei de mesures per reforçar la protecció dels deutors hipotecaris.

L'esmentada llei, que va entrar en vigor el passat 16 de maig, estableix la paralització dels alçaments dels habitatges durant dos anys en cas dels col·lectius més vulnerables o la possibilitat de reestructurar el deute hipotecari.

A més, tal com estableix la norma, els jutges poden suspendre els desallotjaments d'habitatges si consideren que la hipoteca que van signar els afectats per la compra del seu pis inclou clàusules abusives.

La norma, aprovada pel Senat el 8 de maig, va veure la llum enmig de "circumstàncies excepcionals", fruit de la crisi econòmica i financera, com indica el seu preàmbul, i després d'una mobilització social en què Plataforma antidesnonaments, a través de la Iniciativa Legislativa Popular, va recollir més de 600.000 signatures per canviar la Llei Hipotecària.