L'atur es redueix a Girona per tercer mes consecutiu. Coincidint amb les contractacions del sector turístic per la campanya estival, el nombre d'inscrits a les Oficines de Treball gironines es va reduir de 2.111 persones el mes passat. Al mateix temps, la Seguretat Social va registrar 5.965 nous cotitzants gironins durant el maig. El descens de l'atur acumulat en aquest inici d'any a Girona és el millor des que va començar la crisi. No obstant, en termes anuals el mercat laboral gironí encara acusa caigudes importants: Hi ha 552 aturats més i 9.778 afiliats menys a la Seguretat Social.

El sector serveis a la comarques gironines ha estat capdavanter en la reducció de l'atur amb 1.729 desocupats menys, seguit de la construcció (-261), l'activitat industrial (-78) i finalment l'agricultura (-77).

En l'acumulat de l'any, també destaca l'increment de la ?contrac??tació. Entre gener i maig, a Girona s'han signat 70.968, un 4% més que l'any anterior. La contractació creix tant en la modalitat temporal com en la indefinida.

En el conjunt de l'Estat, la disminució de l'atur ha estat de 98.265 persones, la caiguda més important registrada en un mes de maig, segons dades del Ministeri. També va ser positiva la disminuació de la desocupació a Catalunya, amb un descens de 14.829 desocupats en un mes.

Efecte conjuntural

La dada d'atur de maig sempre és conjuntural perquè augmenten els contractes temporals, va assegurar el professor de l'IESE Sandalio Gómez, qui adverteix que l'octubre vindrà "l'oncle Paco amb les rebaixes".

En qualsevol cas, aquest analista veu un cert "canvi lent" en la tendència de destrucció d'ocupació i es va mostrar moderadament optimista sobre l'evolució del mercat laboral d'aquí a final d'any.

L'economista en cap d'Intermoney, José Carlos Díez, també considera que es tracta d'una bona dada que s'hagin creat 5.000 llocs de treball net el maig (si es tenen en compte les afiliacions i eliminant l'efecte estacional), després de molts mesos de destrucció de llocs de treball. No obstant això, no veu un canvi de tendència perquè creu que encara queda molt ajust fiscal per davant i que l'escenari és molt incert.

L'investigador de Fedea, Marcel Jansen, veu encoratjador que tantes persones trobin feina en un sol mes, però coincideix que no es pot parlar encara d'un canvi de tendència. A més, alerta que no es pot desviar l'atenció dels problemes que encara té el mercat laboral, amb molts desocupats de difícil reinserció.

Els principals sindicats i patronals catalanes van coincidir ahir a assenyalar que la caiguda de l'atur té un elevat component estacional. UGT va recordar que l'autr encara creixe en termes anuals i que el 36,6% de les persones registrades a les oficines de treball no cobren cap prestació ni subsidi. Per al secretari d'Ocupació de la Generalitat, Ramon Bonastre, "la davallada de l'atur és encoratjadora i dibuixa un horitzó positiu".