L'episodi de forta sequera que va patir Catalunya el 2007 i 2008 ha conscienciat a molts gironins sobre la importància d'estalviar aquest bé. Des de fa cinc anys, el consum d'aigua domèstica a les comarques gironines ha caigut un 15% passant dels 140 o 150 litres de mitjana per habitant i dia a uns 120 o 130. Tot i això, des de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), la Diputació de Girona i el CILMA aposten per continuar sensibilitzant la població i han començat una campanya d'estalvi a 45 municipis gironins on repartiran 4.800 mecanismes reductors per a les aixetes i faran 40 xerrades. A més, els pobles participants acolliran l'exposició itinerant, 'L'aigua en equilibri', sobre el cicle de l'aigua.

Actualment, de mitjana, els gironins acostumen a gastar uns 120 o 130 litres d'aigua per dia. Una xifra bastant menor als 140 i 150 litres que es consumien ara fa uns cinc o sis anys. "La bona notícia és la tendència a la contenció que hem vist en els gironins, sobretot arran de l'episodi greu de sequera d'ara fa uns anys", ha explicat el cap de la demarcació territorial de l'Agència Catalana de l'Aigua, Àlex Rocas. En concret, des del 2007 es consumeix entre un 13 i un 15% menys d'aigua a les comarques gironines. Tot i això, es tracta d'una xifra bastant allunyada dels 109 o 110 litres per habitant i dia que s'utilitza a les grans ciutats. "El consum varia molt si es tracta d'un entorn metropolità o municipis esponjats de comarques gironines", ha explicat Rocas.

Tot i que es "molt complicat" marcar un objectiu en aquest àmbit, des de l'ACA asseguren que seria "factible i bo" arribar 110 o 115 litres d'aigua per habitant i dia. "No és tant important tenir un objectiu fixat sinó fer l'ús necessari de l'aigua", ha afegit Rocas. En principi, el nivell òptim - en àmbit metropolità- seria consumir uns 90 o 100 litres d'aigua per habitant i dia.

Tot i aquesta notable reducció del consum a les comarques gironines, des de l'ACA, la Diputació de Girona i el Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA) volen continuar sensibilitzant a la població sobre la importància de tenir cura d'aquest recurs. "Ara estem en un bon moment, les últimes pluges han deixat els embassaments plens i tenim garantit el subministrament durant uns 15 o 16 mesos", ha explicat Rocas. No obstant això, el cap de la demarcació territorial de l'ACA ressalta que sempre cal seguir treballant per "millorar la gestió de l'aigua" i que la iniciativa encara té "més valor en aquests moments" perquè sensibilitza de cara al futur. "Aquesta campanya té els precedents en l'episodi de sequera intens que va patir el territori i, en aquest cas, està pensada per als ciutadans", ha detallat Rocas.

Aparells per regular el cabal de l'aigua i xerrades

En concret, les accions d'aquesta nova campanya per promoure l'estalvi i el consum responsable de l'aigua se centren en el repartiment d'uns 4.800 mecanismes reguladors per a les aixetes i dutxes de les llars i prop de 40 xerrades a uns 45 municipis gironins com Anglès, Caldes de Malavella, Cassà de la Selva, Capmany, la Bisbal d'Empordà, Molló, Portbou, Ribes de Freser, Santa Coloma de Farners o Vilobí d'Onyar, entre molts d'altres. "Esperem que s'apuntin nous pobles ja que la campanya s'allargarà un any fins al proper maig o juny del 2014", ha detallat el vicepresident de la Diputació i diputat d'Acció Territorial i membre de la Junta Executiva del CILMA, Miquel Calm.

L'ACA aportarà els dispositius reguladors, que tenia en estoc d'anys anteriors, i els lliurarà als ajuntaments adherits a la campanya. Aquests aparells - que es poden col·locar a les aixetes de la cuina, al bany i a la dutxa- permeten reduir fins a un 50% el consum d'aigua de les cases. "Són aparells de fàcil instal·lació que permeten estalviar entre 4 i 8 litres d'aigua per minut, més enllà de cuidar aquest recurs es veuran aquests resultats reflectits a la factura de l'aigua", ha detallat Rocas. D'altra banda, durant les xerrades, s'explicaran els motius pels quals cal estalviar aigua, es donaran pautes per entendre les factures i s'informarà de les possibles reduccions dels cànons existents.

Finalment, la nova campanya compta amb una exposició itinerant anomenada 'L'aigua en equilibri' que explica de manera visual com funciona el cicle de l'aigua, l'estat de les masses d'aigua arreu de Catalunya i la importància d'aquest recurs per als ecosistemes. L'exposició va ser creada en el marc del projecte europeu 'Sud'eau' i passarà pels pobles adherits a la iniciativa. Paral·lelament, l'ACA posa a disposició de tots els ciutadans i consistoris una aplicació que permet veure com afecten lles mesures d'estalvi d'aigua a cada llar. Aquesta aplicació, que els ajuntaments poden instal·lar a les seves pàgines web, és un "comptador d'aigua" que permet detectar quines són les principals despeses de cada llar. "Els ciutadans podran comparar on estan les seves grans despeses d'aigua, ja sigui amb les rentadores o quan es dutxen i veuran la bondat dels dispositius per regular el consum", ha conclòs Rocas.

D'altra banda, durant la presentació de la campanya, s'ha donat a conèixer que tot i les actualitzacions de la xarxa de subministrament d'aigua, normalment s'acostuma a perdre entre un 8 i un 9% de l'aigua. A més, també s'ha ressaltat que els embassaments catalans es troben en uns nivells altíssims - al voltant del 90%- unes xifres que no s'havien vist des del 1978.