La patronal CEOE insta a reformar la legislació laboral per acabar amb el que considera algunes disfuncions que faciliten l'absentisme a la feina. De moment, els dirigents patronals han centrat la seva crítica en els quatre dies de permís de 4 dies que l'Estatut dels Treballadors preveu per la defunció d'un familiar de primer grau ?sempre que sigui necessari pernoctar.

Segons recollien ahir diversos mitjans digitals, José de la Cavada, responsable de Relacions Laborals de la CEOE, va assegurar que la legislació laboral "es va fer pensant que els viatges es fan amb diligència, doncs es donen quatre dies per un permís per defunció que, evidentment amb els vehicles que hi ha ara, es tracta d'hores de desplaçament, o a vegades una hora".

Cavada va fer aquestes declaracions en la presentació d'un estudi sobre absentisme impulsat per Adecco, en col·laboració amb l'IESE, Garrigues, Amat i Fremap. Segons l'informe, Catalunya és la sisena comunitat autònoma de l'Estat amb menor absentisme laboral. De mitjana, cada empleat no va a treballar 61,4 hores, el 3,8% de la seva jornada anual.

El factor determinant de la taxa d'absentisme és el de les hores no treballades per incapacitat temporal (baixes per malaltia). Les autonomies que presenten menor taxa d'absentisme, segons les dades de l'Enquesta de Conjuntura Laboral de 2012, són Balears (3,1%), Canàries (3,3%), Andalusia (3,6%), Madrid (3,6%) i Extremadura (3,7%). Les que tenen major taxa d'absentisme són Astúries (5,2%), Galícia (4,8%), País Basc (4,7%), Navarra (4,6%), Cantàbria (4,6 %), Castella i Lleó (4,6%), Aragó (4,3%), Castella-la Manxa (4,1%) i La Rioja (4%).

Segons l'estudi, l'absentisme és més alt en companyies amb major nombre de treballadors: La taxa de 2012 va ser del 2,5% en les empreses més petites i del 5,3% en les més grans. Per sectors, la taxa d'absentisme de 2012 és del 5,1% en Indústria, del 3,7% en Construcció i del 3,7% en Serveis. El principal increment relatiu dels últims anys es registra en el sector Construcció, amb un creixement del 76% entre 2003 (2,1% ) i 2012 (3,7%).