El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va assegurar ahir que estudiarà, amb vista a la reforma tributària que vol aprovar en 2014, el que hagi incentius per aflorar l'economia submergida.

Poc abans, el president de la CEOE, Joan Rosell, va proposar l'establiment d'incentius i bonificacions per acabar amb part de l'economia submergida i aconseguir, així, incrementar els ingressos de l'Estat. Preguntat per aquest plantejament, Montoro va explicar -en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres- que és una opció.

Segons la seva opinió, la lluita contra l'economia submergida cal desenvolupar-la en tots els àmbits i l'establiment d'incentius és una opció que ja existeix en alguns països desenvolupats.

"L'estudiarem i la considerarem" dins del projecte de reforma tributària que es vol tenir per a març de 2014, va destacar.

Segons el president de la patronal, a Espanya, hi ha unes 450.000 persones que "estan claríssimament" treballant de manera irregular, la majoria d'elles són empleats de llar, ha apuntat Rosell durant el seminari de l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE) de Santander, patrocinat pel BBVA.

Segons la seva opinió, la meitat d'aquesta "borsa important d'ocupació irregular" podria passar a l'economia regular si, com s'ha fet al nord d'Europa, s'establissin cotitzacions baixes per a aquests empleats o es bonifiqués als qui els contracten.

El president de la CEOE va explicar que en altres països europeus, per intentar aflorar l'economia irregular, s'ha permès a aquells que treballen quatre hores pagar una petita part de la Seguretat Social durant uns anys, i bonificar fiscalment als qui contracten a empleats de llar.

Rosell ses va mostrar convençut que el resultat de tot això seria que la meitat dels 450.000 treballadors irregulars d'Espanya passaria a formar part de l'economia regular.

Va afegir que el mateix es podria fer amb el "famós pintor o netejador", que ve a casa a netejar els vidres, si se li obligués a fer factura, permetent al mateix temps que el pagador pogués desgravar-la en la declaració de la renda.

D'aquesta forma, "segur que aquests petits treballs estarien dins de l'economia regular", va indicar, i va afgir que "no són invents, en altres països ho han fet i han començat a funcionar".

Per sobre la mitjana europea

Un estudi recent de l'agència europea Eurofund, assenyala que l'economia submergida a Espanya equival al 19,4% del PIB, una taxa lleugerament superior a la mitjana europea. De fet, Espanya és un dels 4 dels 27 estats de la UE on l'economia submergida no ha baixat durant la crisi. El país amb major nivell d'activitats submergides és Bulgària amb un 31,9 % del seu PIB, el menor és Àustria amb un 7,9%.

L'estudi revela haver trobat una correlació entre els països amb polítiques de major austeritat i els que menys han disminuït els seus nivells d'economia submergida com poden ser Espanya, Portugal i Itàlia.

Això sí, també mostra que en la gran majoria dels països membres de la Unió Europea s'han realitzat canvis legislatius per lluitar contra el frau i fer aflorar aquesta activitat econòmica oculta.