El Govern va aprovar apujar des els impostos a l'alcohol i al tabac (que s'encarirà de mitjana 15 cèntims per paquet), crear una taxa verda als gasos fluorats (usats en aires condicionats i frigorífics) des de 2014 i eliminar deduccions a les empreses per certes pèrdues.

En total el Govern calcula que aquestes mesures reportaran a les arques públiques uns 1.000 milions d'euros en el que queda d'any, mentre que suposaran més de 4.800 anuals a partir de 2014 si se suma també la decisió de prorrogar el gravamen complementari a l'Impost de Béns Immobles, prorrogat fins a 2015. Aquesta pròrroga reportarà uns 700 milions anuals.

A partir d'avui entra en vigor el decret pel qual s'eleven un 10% els impostos a l'alcohol, exclosos el vi i la cervesa, i una modificació de l'estructura d'imposició fiscal de les tasques del tabac, que es traduirà en una pujada mitjana de 15 cèntims per cada paquet, i es notarà més encara en el preu de la picadura.

Fonts d'Hisenda han destacat que l'anterior imposició "d'alguna manera beneficiavaa marques barates", i ara es persegueix desincentivar el consum de tabac, acostant també l'impost que es paga per la picada de tabac i el cigarret.

No van avançar un càlcul precís sobre com pot repercutir la pujada d'un 10 % dels impostos a l'alcohol, ja que cada beguda té una tributació diferent, i en tot cas molt per sota de la mitjana europea, recorden. En excloure d'aquesta pujada la cervesa i el vi, el Govern no considera perjudiqui l'hostaleria de gran consum.

Les fonts d'Hisenda han posat èmfasi a més que l'"externalitat negativa" de les begudes blanques és més gran, ja que són les que provoquen major nombre de comes etílics, segons Sanitat.

Per les pujades en aquests impostos especials en el que queda d'any Hisenda ingressarà 366 milions d'euros pel tabac i 60 per l'alcohol. A partir de l'any vinent es calcula l'impacte en 700 milions per a tot l'exercici.

Encara que s'aprova via projecte de llei i per tant ha de ser remès a les Corts també aquest any tindrà ja efecte l'eliminació de les deduccions per deteriorament del valor de carteres a l'estranger, que fins ara es reconeixia fiscalment.

Aquesta mesura ja tindrà efectes en 2013 amb els pagaments fraccionats de Societats, i permetrà ingressar 578 milions d'euros.

L'any que ve seran 3.072 milions addicionals, fins a completar 3.650 entre els dos exercicis.

Graven l'aire acondicionat

Respecte a l'impost al gas fluorat d'efecte hivernacle, utilitzat comunament per refredar en aparells d'aire condicionat i frigorífics, és un pas que aposta per la tributació ambiental i que reportarà uns 340 milions anuals. Aquest tipus de gas normalment és importat i només hi ha un fabricant a Espanya. Fonts d'Hisenda calculen que el nou impost encarirà uns 5 euros els aparells d'aire acondicionat domèstics.

Així mateix, com a mesures no vinculades a la consolidació, es dóna un caràcter permanent a l'estímul fiscal a la producció cinematogràfica (del 18 %) que normalment es prorroga any a any, mentre que les còpies de les pel·lícules i despeses de publicitat s'incorporen a la base de deducció.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va dir no li agrada "gens" prendre aquest tipus de decisions però s'està assumint una responsabilitat política per a l'eliminació del dèficit públic.