El secretari general de Comissions Obreres a Catalunya, Joan Carles Gallego, va alertar en una entrevista al 3/24 que durant el dia d'avui un total de 120.000 treballadors poden quedar sense conveni col·lectiu.

La reforma laboral, que va entrar en vigor l'any passat, determina que la renovació dels convenis s'ha de fer en un termini màxim d'un any. Si en aquest període no hi ha acord entre sindicats i patronal, les condicions laborals de cada sector ja no les marca el conveni col·lectiu, sinó l'Estatut dels treballadors.

Gallego va detallar que hi ha 25 convenis en aquesta situació a tot Catalunya. Davant d'això, va avançar que portaran la "conflictivitat laboral" a les empreses per exigir que es renovin els acords, i va defensar que en els darrers mesos s'ha aconseguit fer molta feina i que s'han desencallat diversos convenis. També va apuntar que s'han aconseguit negociar algunes pròrrogues de conveni.

El secretari general de CCOO també va apuntar que s'ha acordat amb algunes patronals i el Govern que, en casos de bloqueig, es pugui anar a l'arbitratge. Segons dades del sindicat del passat mes d'abril, més de 800.000 treballadors podien haver quedat sense conveni a partir d'avui. No obstant això, gràcies a les negociacions, actualment en són 120.000 a tot Catalunya.

Afectació múltiple

Gallego també va destacar que aquesta situació afecta uns 25 convenis de sectors diversos. El líder de CCOO va concretar que, a partir d'avui, poden quedar sense la cobertura del conveni alguns sectors com el transport de mercaderies (convenis provincials de Barcelona, Girona i Tarragona), personal laboral d'universitat o actrius i actors d'àmbit català.

El secretari general de CCOO va reconèixer, a més, que l'aplicació d'aquesta ultractivitat ha fet augmentar la conflictivitat laboral a les empreses, i va defensar el paper de la negociació col·lectiva en benefici de la productivitat de les empreses.

"Cal adequar les condicions de treball sempre des de l'acord i mai amb la imposició, ja que no estimula ni afavoreix els processos d'innovació a les empreses", va defensar el secretari general de CCOO. Per això, Gallego va advertir que en els casos que no s'ha arribat a acord entre sindicats i patronal per renovar els convenis això portarà "conflictivitat laboral" a les empreses. "Judicialitzarem qualsevol intent de la patronal de no aplicar convenis o d'introduir condicions diferents per a nous o antics treballadors", va manifestar el secretari general del sindicat.

Valoració anual

Gallego també va valorar els efectes del primer any de l'aplicació de la reforma laboral. Segons va apuntar, la nova llei no ha servit per crear ocupació -tal i com defensava el propi Executiu espanyol- sinó que "ha incentivat als empresaris a usar els mecanismes que preveu la llei per fer més Expedients de Regulació d'Ocupació".

Segons va apuntar el secretari general de CCOO, la nova reforma no ha reactivat l'economia, sinó que ha "incentivat la destrucció d'ocupació".