L'exorbitant atur juvenil a Espanya, Grècia i altres països en crisi va irrompre en la precampanya electoral alemanya, on la cancellera Angela Merkel i l'oposició van llançar durant la setmana passada les seves propostes per tractar de ser part de la solució.

El desastre laboral i social al sud d'Europa és un dels temes candents de la política alemanya, lluny del desinterès que generaven tradicionalment els assumptes europeus, perquè tant la ciutadania com els polítics ho perceben cada vegada més com un problema propi.

La cancellera i candidata cristianodemòcrata a la reelecció el proper 22 de setembre va escenificar dimecres passat la reorientació de la seva estratègia contra la crisi en escriure al capdamunt de l'agenda, al costat de la coneguda austeritat, la batalla contra la desocupació.

Amb gran fast mediàtic, va acollir una cimera sobre l'ocupació a la qual van acudir 18 caps d'Estat i Govern, entre els quals el president espanyol, Mariano Rajoy, i que més que mesures concretes -o més diners sobre la taula- va voler fer evident el canvi de postura de la dona més poderosa d'Europa.

Paral·lelament, els socialdemòcrates de l'SPD van organitzar a través de la fundació Friedrich Ebert un congrés sota el títol "Com salvar una generació perduda? Una agenda europea contra la desocupació juvenil", on uns 150 joves de tot Europa -entre els quals una vintena d'espanyols- van exposar les seves inquietuds i les seves propostes contra l'atur.