Els preus han augmentat el juny dues dècimes i han deixat una taxa anual del 2,6%, quatre dècimes més alta que el maig, segons l'Institut d'Estadística espanyol. Amb aquest augment de la inflació anual ja s'acumulen dos mesos de pujades consecutives. El motiu d'aquest increment s'explica perquè el preu dels carburants ha registrat una important augment aquest juny mentre que l'any passat els preus van baixar. Això ha fet que la taxa interanual del transport s'hagi enfilat fins a l'1% aquest juny, gairebé dos punts més que el -0,9% que el maig. A l'Estat els preus han pujat una dècima i han fixat una inflació anual del 2,1%, quatre dècimes més que el maig i cinc dècimes per sota de la mitjana catalana.

a inflació a Catalunya ha augmentat per segon mes consecutiu i s'ha deixat enrere un cicle de l'IPC a la baixa que va començar el novembre passat amb una inflació del 3,6% fins l'abril d'aquest any que va tancar amb una taxa anual de l',8%. El maig i el juny han registrat augments que han enfilat la inflació fins aquest 2,6%.

Amb aquesta xifra del 2,6%, la inflació al Principat manté en cinc dècimes el gap diferencial a l'alça amb la inflació espanyola el juny, la mateixa distància que es va registrar el maig.

Catalunya la segona autonomia amb l'IPC més alt

Amb aquest resultat del mes de juny, Catalunya es manté com la segona comunitat autònoma amb la inflació més elevada, només superada de nou per Cantàbria que ha registrat aquest juny una inflació del 3%.

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) explica que els motius d'aquest repunt inflacionari s'han de buscar en el comportament de la cistella de productes agrupats en el transport, on estan inclosos els carburants.

L'INE diu que els preus d'aquesta cistella han augmentat a Catalunya aquest juny tres dècimes, mentre que el juny de l'any passat aquests mateixos preus van baixar l'1,6%. Aquest comportament ha fet que la taxa interanual d'aquesta cistella s'hagi situat en l'1%, lluny (gairebé dos punts) del -0,9% que es va registrar el mes de maig.

Augment dels preus de les patates i la carn

Una altra cistella que ha ajudat a impulsar a l'alça la inflació ha estat la que recull els aliments frescos i les begudes no alcohòliques. En aquesta cistella els preus a Catalunya han augmentat en cinc dècimes i han deixat una taxa interanual del 3,7%, una dècima més que el maig d'aquest any.

En aquesta parcel·la d'aliments frescos destaca l'augment de preu de les patates i les carns, contra una disminució de preus que es va registrar l'any passat. Tot i això, el comportament amb aquesta cistella ha estat asimètric, i els llegums i les verdures fresques han baixat més de preu que l'any passat, cosa que ha ajudat a neutralitzar l'increment de la cistella.

Per últim, l'habitatge també ha col·laborat en l'increment de la inflació del juny arrossegat per la pujada de preus del gasoil per a calefacció, condicionat per un juny més fred que l'any passat, que va fer que el gasoil baixes de preu.

Inflació subjacent es manté en el 2%

La inflació subjacent de l'estat espanyol (l'INE no publica aquesta dada per comunitats autònomes), la que no recull els preus dels carburants i dels aliments frescos, ha quedat fixada el juny en el 2%, igual que el maig i una dècima per sota del conjunt de la inflació.

Preus mensuals

En relació amb la cistella de productes que han influït en l'increment de dues dècimes en termes mensuals destaquen les cistelles d'aliments frescos i begudes no alcohòliques que a Catalunya augmenten cinc dècimes, el transport amb tres dècimes més, l'oci i cultura amb un increment de set dècimes com a conseqüència de l'inici de la temporada d'estiu dels viatges organitzats i els hotels que han pujat preus en dues dècimes també per la major demanda de començament de l'estiu.

Per contra, la cistella del vestit i el calçat, ha neutralitzat un augment més considerable de la inflació baixant els seus preus en nou dècimes, recollint els efectes de les primeres promocions i descomptes dels establiments previs a l'inici de la campanya de rebaixes d'estiu que va començar oficialment a partir de l'1 de juliol.