El consell de ministres ha aprovat la reforma energètica que acabi d'una vegada per totes amb el dèficit de tarifa que des de l'any 2005 ha acumulat un dèficit de 26.000 milions fins aquesta any i que els últims anys augmentava a un ritme de 4.500 milions l'any. Per reduir aquests 4.500 milions, els consumidors pagaran 900 milions amb un augment del 3,2% en la factura de la llum que s'aplicarà de forma immediata, 2.700 milions que absorbiran les companyies que els hi retallaran el que cobren de la seva xarxa de distribució i de les primes a les renovables i per últim dels pressupostos generals que dotaran a les elèctriques amb 900 milions, prop d'una dècima del PIB que s'imputarà com dèficit.

La reforma que ha aprovat el govern espanyol, amb un projecte de llei i un reial decret, també modifica la denominació de Tarifa d'Últim Recurs (TUR) que afecta a la gran majoria d'usuaris, que a partir de la nova llei passarà a dir-se Preu Voluntari al petit consumidor (PVPC) al que es podran seguir acollint la gairebé totalitat d'usuaris domèstics i petites i mitjanes empreses que superin una determinada potència contractada.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria ha dit que amb aquesta mesura es posa fi d'una vegada per totes amb el dèficit de tarifa (la diferència entre els ingressos per distribuir l'electricitat i els cost de generació) que des de l'any 2005 ha acumulat fins aquest mes de maig poc més de 26.000 milions d'euros.

Els últims anys, l'augment sostingut era de 4.500 milions, que és la xifra que ara el govern ha distribuït entre els consumidors, empreses i pressupostos generals de l'Estat. 900 milions que pagaran els consumidors, 2.700 milions les empreses, especialment les d'energia renovables que a partir d'ara tindran primes de ''rendibilitat raonable'' i per últim 900 milions que es dotaran des dels pressupostos generals de l'Estat i que suposen un esforç de prop d'una dècima del PIB en e camí de reducció del dèficit de l'Estat.

Santamaria ha dit que aquests 26.000 milions és ''el forat'' que s'ha trobat el govern espanyol tot i que la factura de la llum s'ha incrementat en un 63% entre el 2006 i el 2011, segons ha explicat.

En relació amb com es reparteix la càrrega de la factura, el ministre d'Indústria ha dit que el govern ''no s'ha casat amb ningú'' i ha posat per davant de tot l'interès general, tot i que en ocasions aquest interès general no coincideix amb l'interès de les empreses del sector, ha dit.

L'objectiu de la reforma és neutralitzar i acabar amb els 4.500 milions d'euros que any rere any es van acumulant en el dèficit de tarifa i que de seguir podrien suposar la fallida del sistema o un increment de la factura de la llum del 40%. Soria ha dit que ni la fallida ni aquest increment volia el govern i per això ha aprovat la nova normativa.

A més, Sòria ha dit que a partir de la nova legislació, es passarà d'un escenari d'incerteses trimestre rere trimestre a un escenari de ''certesa'' per al sector atès que hi haurà estabilitzadors automàtics que sense la intervenció del govern aniran corregint el preu de la factura de la llum i els costos de generació a la realitat del sector.

El titular de la cartera d'Indústria ha explicat que mentre la mitjana d'una factura de la llum l'any 2003 era de 360 euros l'any, vuit anys després aquesta factura mitjana ha pujat fins als 588 euros, un 63% més.

La distribució d'aquests costos s'ha repartit en els costos extrapeninsulars (el cost que s'ha de pagar per subministrar electricitat a les illes de l'estat espanyol i a Ceuta i Melilla, que el 2003 tenia un cost de 12 euros i actualment és de 46 euros, les primes renovables que suposaven 60 euros i actualment 253 euros, els costos de distribució que han passat de 120 a 166 euros, el transport de 31 a 52 i l'energia de 125 a 199.

Soria ha dit aquest són el números que expliquen el problema que el govern ha d'afrontar.''Un increment del 63% del cost de la llum i sense poder acabar en el dèficit de tarifa''.

Soria admet tensions amb el sector energètic per la reforma però nega haver-ne tingut amb Montoro

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha negat haver tingut tensions amb Cristóbal Montoro sobre la reforma elèctrica però ha admès haver-ne tingut amb el sector perquè "aquest tipus de mesures tenen un impacte en les empreses" i ha afegit que "entenc que no els hi agradin aquest tipus de mesures". Amb tot, ha expressat el seu convenciment que la reforma serà "bona per a les empreses" i ha acabat dient que a mitjà termini "no només la valoraran sinó que la agrairan".