Espanya és el quart estat de la Unió Europea amb més alts directius que cobren un salari per sobre del milió d'euros. Així ho constata un informe publicat aquest dilluns per l'Autoritat Bancària Europa (EBA), que precisa que a Espanya hi havia l'any 2011 un total de 125 banquers que superaven el llindar del milió d'euros, incloent els pagaments per salari o primes. L'Estat espanyol és l'estat del sud del mediterrani que té més alts executius amb salaris de més d'1 milió d'euros, i només el superen Regne Unit, que en té 2.436, Alemanya, amb 170, i França, amb 162. Espanya està per davant d'Itàlia, amb 96 alts directius amb més d'1 milió d'euros, i més que triplica els d'Holanda, que en té 36.

L'informe de l'EBA, amb seu a Londres, mostra que la capital britànica és el lloc on hi ha el nombre més elevat de directius amb salaris elevats. Els 2.436 executius que té el Regne Unit amb un sou per sobre del milió d'euro són més que els que hi ha en tot el conjunt de la UE.

Les dades publicades aquest dilluns per l'EBA són a partir dels pagaments de l'any 2011. Espanya va haver de demanar un rescat bancari a la Unió Europea l'estiu del 2012, el que ha obligat el sector a exigir retallades en alguns directius i eliminar primes.

L'EBA publicarà a finals d'aquest mateix any un altre informe comparatiu sobre els salaris amb xifres encara més concretes.

Alerta de l'FMI

Precisament, el Fons Monetari Internacional va demanar als bancs espanyols que limitin els pagaments dels salaris als seus grans executius, i els substitueixin per accions de l'entitat que no siguin transferibles fins al cap de "diversos anys". A més, reitera que s'han de restringir els dividends i les primes. En el seu informe sobre la situació del sector bancari espanyol, l'FMI avisa que l'elevada incertesa econòmica obliga els bancs a reforçar encara més la seva solvència, però destaca que cal prioritzar les mesures per incrementar el capital, En aquest sentit, proposa "encoratjar" els bancs a pagar salaris amb accions i no diners, i a "restringir fermament" els dividends i les primes. "Encoratjar els bancs a oferir una major part del salari dels treballadors en forma d'accions no només afavoriria el capital del banc, sinó que també reduiria els problemes corporatius fent coincidint millor els interessos dels treballadors i els accionistes", destaca. L'informe diu que si les accions que s'ofereixen als treballadors són redimibles a "diversos anys" es dónen incentius a la direcció "per maximitzar el valor a llarg termini del banc".