La Comissió Disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha proposat apartar el jutge Elpidio José Silva durant quatre mesos i set dies i sancionar amb una multa de 600 euros per dues faltes molt greus i una altra greu, cap relacionada amb el cas Blesa. Els cinc vocals de la Comissió han rebaixat la proposició que va fer l'instructor del seu expedient, el magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Madrid Álvaro Domínguez, que va plantejar una sanció de 21 mesos d'inhabilitació i una multa de 2.000 euros, davant dels tres anys que va demanar la Fiscalia. Segons va informar el CGPJ, la Comissió havia decidit per majoria elevar al ple la proposta de sanció per la comissió de dues faltes molt greus: de falta de la motivació exigible i de desatenció continuada, així com per una greu de desconsideració cap al Ministeri Fiscal . Per la primera d'elles, planteja suspendre set dies i per la segona quatre mesos, mentre que per la falta greu, proposa imposar-li una multa de 600 euros.

En tot cas, en el cas que Silva fos finalment sancionat en aquests termes, per sota dels sis mesos, no perdria el seu destí, el Jutjat d'Instrucció número 9 de Madrid. Silva es va querellar el passat 24 de juny contra l'instructor del seu expedient després que la Comissió Disciplinària de l'òrgan de govern dels jutges acordés per unanimitat rebutjar de ple la recusació que va plantejar contra Domínguez. La comissió es va reunir d'urgència per estudiar l'assumpte i permetre així que Domínguez pogués seguir instruint l'expedient. El jutge es troba apartat de la instrucció de la causa en què investigava la concessió d'un crèdit de 26,6 milions per part de Caja Madrid al Grup Marsans i de la de la compra del City National Bank de Florida per la qual va ordenar en dues ocasions presó per Blesa.

La crítica

L'Audiència Provincial de Madrid va destacar la "feblesa" dels arguments del jutge Elpidio José Silva per enviar a la presó incondicional l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa per la compra del City National Bank de Florida, en la qual, no obstant, creu que hi ha indicis per investigar. En quatre actes notificats ahir, estima altres tants recursos de la defensa de Blesa i de la Fiscalia contra la presó incondicional, la intervenció i enregistrament dels seus telèfons i la resta de comunicacions telemàtiques que realitzés des de casa i contra el secret sumarial de la causa, decisions totes elles que anul·la.