La direcció de Seat va proposar ahir als sindicats excloure de l'ERO temporal anunciat la setmana passada els treballadors majors de 50 anys i aquells que porten menys d'un any en l'empresa, i va oferir un pla de formació per als afectats.

Els representants dels treballadors i de la companyia automobilística van mantenir la segona reunió del període de consultes de l'ERO, que va finalitzar sense que s'haguessin produït avenços d'importància que puguin permetre un acord sobre l'expedient, segons van informar fonts sindicals.

L'ERO anunciat pot afectar tota la plantilla implicada en la producció de vehicles, un màxim de 9.239 empleats, i consta de tres mesures, la primera de les quals és la suspensió d'entre 357 i 571 contractes de treball diaris entre setembre i desembre d'aquest any.

A més, Seat planteja també una parada de 16 dies de la producció en la línia 3, la que fabrica l'Audi Q3 i que fins fa poc fabricava el Seat Exeo, cosa que afecta 2.863 empleats; i un altre de 35 dies al llarg de l'any vinent en la línia 2, la del León i l'Altea, en què treballen 3.810 persones.

Després de la reunió, els sindicats es van mostrar defraudats per la falta de predisposició de l'empresa a rebaixar l'afectació de la primera mesura i van assegurar que els nombres que estudiava la direcció no estaven justificats. La direcció de la companyia va acudir a la reunió amb una proposta de pla social que preveu deixar fora de l'ERO els majors de 50 anys i als que no portin un any en l'empresa per no perjudicar-los a l'hora de cobrar la pensió o l'atur, cosa que havien demanat els sindicats en una trobada anterior.

La justificació

Seat planteja, a més, un pla de formació al qual podrien acollir-se tots els afectats per l'ERO que seria retribuït de manera que els treballadors que voluntàriament optin per apuntar-se rebrien un complement a la prestació per desocupació. Seat va justificar aquest ERO temporal per ajustar la seva producció a la caiguda de vendes de vehicles i va argumentar que optava per aquesta solució per evitar acomiadaments.

Els sindicats van demanar de nou a l'empresa que es replantegi la dimensió actual de l'expedient temporal i van advertir que amb el nombre de persones afectades actuals "serà difícil tirar endavant la fàbrica", va assenyalar un portaveu sindical.