El Consell del Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) va exigir ahir un pla de xoc per garantir la cobertura social dels qui hagin esgotat les seves prestacions per desocupació i, així, evitar que milers de catalans hagin de subsistir sense cap ingrés. També ahir, la Creu Roja va reclamar una renda mínima garantida i va demanar a les companyies de llum, aigua i gas que creïn bons socials per pagar aquests subministraments, després de constatar que en dos anys s'ha disparat l'exclusió residencial i la pobresa energètica.

El president del CTESC, Josep Maria Rañé, va explicar que la taxa de cobertura a Catalunya -persones que reben alguna prestació o subsidi- se situava en el 71,8 % al tancament de 2012, el que significa que les 201.511 persones restants no percebien cap ingrés.

Rañé va alertar que, entre els que encara cobren les seves prestacions, abunden els aturats de llarga durada, que ja porten més d'un any sense treball i estan en l'últim tram de les seves prestacions, així com els que reben el subsidi de la Renda Activa d'Inserció (RAI), que l'últim any han augmentat un 51,2 per cent.

"Aquestes persones estan consumint les seves prestacions i, si no hi ha més recursos, és probable que acabin incrementant aquesta xifra de més de 200.000 persones sense ingressos" va avisar Rañé, en referència als aturats de llarga durada, sobretot joves i més grans de 50 anys, dels qui ha destacat un "denominador comú": el baix nivell formatiu.

Rañé va defensar l'impuls de polítiques de formació per millorar el nivell d'ocupació d'aquests col·lectius, en paral·lel a un programa per garantir uns ingressos mínims per a la ciutadania, que cobreixi els buits de cobertura social que han quedat després de l'enduriment dels criteris per accedir la Renda Mínima d'Inserció, comunament coneguda com a Pirmi.

El president del CTESC va lamentar que el 26,7 % dels catalans es troben en risc de pobresa o exclusió social, i va destacar que aquesta pobresa copeja sobretot als col·lectius més vulnerables, com són els infants i la gent d'edat avançada.

"La capacitat de resposta del sistema social s'esgota", va assegurar Rañé, que va sostenir que les retallades en dependència, salut i educació empitjoraran encara més les condicions de vida de les persones.

En aquest sentit, va criticar que els ajustos en Educació tenen efecte en "la qualitat i l'equitat" del sistema, ja que pot dificultar l'accés i la continuïtat en el sistema dels més desafavorits.

Rañé va descartar que la Generalitat pugui augmentar aquesta partida el 2013, ja que ha previst que l'economia catalana caurà un 1,3 % aquest any, mantenint una tendència similar a la de 2012.

En aquesta línia, va avisar que el fre en les inversions en infraestructures, així com en Recerca i Desenvolupament (R+D), poden llastar la sortida de la crisi, que mancarà dels actius suficients per a una recuperació sòlida.

En la presentació de les dades del CTESC, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va confiar en que aquests "esforços colossals" de l'Executiu per equilibrar les finances públiques, així com l'impuls de les exportacions, estan provocant un canvi de tendència econòmica, encara que va rebutjar parlar ja de recuperació.

També va defensar la capacitat productiva de Catalunya per sortir de la crisi, i va atribuir part dels problemes de l'econòmics de la comunitat al "drenatge" que, va assegurar, l'infligeix l'Estat, ja que "el 40 % de l'esforç fiscal no retorna". "Som una economia amb 7 milions d'habitants i 200.000 milions de PIB. Ni els alienígenes no podrien entendre que estiguem en una situació tan precària", va dir.