La pime catalana que exporta és més productiva i més competitiva que la que no ho fa, malgrat tenir unes despeses de personal per empleat, entre ells els salarials, més alts.

Així ho revela l'edició de 2013 de l'anuari de la pime catalana elaborat per Pimec, que a més d'analitzar la marxa de les pimes durant 2011, l'últim any amb dades disponibles al complet, ha estudiat també l'activitat exportadora de les pimes catalanes aquell any.

De les 495.958 pimes que, segons les dades de Pimec, estaven actives el 2011, 217.589 d'elles amb personal assalariat, el 2011 exportava aproximadament un 9%.

L'informe de Pimec conclou que, d'entre totes les pimes que van exportar aquell any, un 41% correspon a empreses de mida mitjana (d'entre 50 i 249 empleats), i per sectors destaca la indústria, on les pimes químiques i de material de transport tenen una especial vocació exportadora, encara que 35 punts per sota de la capacitat per exportar de la gran empresa catalana.

Però més enllà del grau d'exportació de la pime catalana en els diferents sectors, l'informe de Pimec sosté que la productivitat de les pimes catalanes que exporten és molt més gran que les que no ho fan.

Així, si la mitjana del total de pimes se situa en 100, les pimes que exporten se situen en un nivell de 128, mentre que les que no ho fan cauen a un 92; i el mateix passa al mesurar la competitivitat, on la comparació és de 108 punts davant 97.

I tot això malgrat que el nivell de despeses de personal d'una pime exportadora és de 118 sobre una base de 100, davant els 94 de la pime que no fa negoci a l'estranger.

El director d'economia i empresa de la patronal Pimec, Modest Guinjoan, va argumentar que les pimes exportadores paguen més als seus empleats perquè generen "més valor afegit".

En aquest sentit, l'informe situa la rendibilitat financera de les pimes que exporten en el 6,9% el 2011, davant del 2,3% de les que no ho feien, encara que també és més gran el grau d'endeutament de les primeres.

La pime perd pes

Catalunya va perdre 4.377 petites i mitjanes empreses el 2011 i encara que la pime va tenir aquell any un pes del 48,4 % a l'economia catalana, la seva aportació va caure 2,9 punts en relació amb 2010.

El president de Pimec, Josep González, va atribuir aquesta menor aportació de la pime catalana a l'economia de Catalunya -en concret al Valor Afegit Brut, a partir del qual es forma el PIB- a que durant aquesta crisi la pime ha estat "més castigada" que la gran empresa en l'accés al crèdit.

Guinjoan va admere que 2011 va ser "un mal any", si bé ha recordat que la proporció de pimes a Catalunya en relació a països europeus com Alemanya continua sent superior.