El jutge Elpidio José Silva podria enfrontar-se a 40 anys d'inhabilitació si prospera la querella que avui ha interposat la Fiscalia de Madrid contra ell per quatre delictes, presumptament comesos durant la seva instrucció del "cas Blesa".

En concret, el Ministeri Públic ha acusat el titular del Jutjat número 9 de Madrid de dos delictes contra la llibertat individual per haver ordenat l'ingrés a la presó de l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa, un altre continuat de prevaricació i un últim de retard maliciós en l'Administració de Justícia.

La pena més greu dels delictes imputats per la Fiscalia a Silva correspon al de prevaricació, recollit a l'article 446 del Codi Penal, que en el seu punt 3 castiga el jutge o magistrat que, a posta, hagi dictat una sentència o resolució injusta, amb multa de 12 a 24 mesos i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic de deu a vint anys.

Aquesta pena es redueix a entre 4 i 8 anys per a cada un dels delictes contra la llibertat individual, dels quals la Fiscalia acusa Silva per les dues presons que va acordar per a Blesa, la primera el maig, defugible sota fiança de 2,5 milions d'euros i l'altra, incondicional.

Finalment, la Fiscalia li imputa un delicte continuat de retard maliciós en l'Administració de Justícia, tipificat a l'article 449.1 del Codi Penal, que estableix un càstig amb entre 6 mesos i 4 anys, entenent per maliciós "el retard provocat per aconseguir qualsevol finalitat il·legítima".

En la seva querella, dirigida a la Sala del Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, el fiscal afirma que el jutge va incomplir els seus "deures legals" a l'enviar a Blesa a la presó.