La crisi ha incrementat l'ús de les targetes de crèdit, mitjà de pagament que, en set anys, gairebé ha multiplicat per quatre els saldos pendents en passar de 26.000 milions d'euros de 2005 a 89.100 milions al tancament de 2012.

Així ho explica el director de Comunicació de l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Adicae), Fernando Herrero, qui també va informar que, des de començaments d'any es calcula que el saldo viu de crèdit d'aquestes targetes podria haver pujat altres 400 milions d'euros.

Per a Herrero, és especialment greu que la resposta dels bancs a aquest augment del crèdit hagi estat l'aplicació d'un tipus d'interès mitjà del 19,3% davant de la mitjana del 16,5% que es fixa en tota l'Eurozona.

Aquestes dades estan recollides a l'estudi "Els consumidors i els costos associats a les targetes de crèdit i dèbit" elaborat per l'equip tècnic d'Adicae i que pretén "donar una mica de llum sobre la situació dels consumidors davant les targetes de pagament i posar en valor els seus interessos i drets".

Segons Herrero, el 2005, any en el qual el saldo viu en targetes de crèdit era de 26.000 milions, es van registrar unes pèrdues de 137,8 milions per la morositat però el 2010, moment en què "el saldo viu va augmentar moltíssim" fins a 70.000 milions, també ho va fer la morositat que es va situar en 2.310 milions d'euros.

Segons l'opinió de Herrero, la crisi ha obligat a la gent "a tirar" de la targeta de crèdit a falta de disposició d'altres tipus de crèdit i per la necessitat d'ajornar pagaments.

Aquest portaveu també es refereix a com els bancs han compensat la seva reducció d'ingressos amb l'augment de les comissions.

Segons l'estudi, la comissió mitjana per manteniment de targetes de crèdit ha augmentat un 76% entre 2005 i 2012, mentre que en el cas de les targetes de dèbit ha crescut, en el mateix període, fins a un 98%. A més i segons dades publicades a l'estudi, els bancs han incrementat fins a un 88% la comissió per disposició d'efectiu a dèbit en la pròpia xarxa.