El president dels Tècnics d'Hisenda (Gestha), Carlos Cruzado, va advertir sobre la urgència de desterrar una creença comuna "errònia" que situa el gruix del frau fiscal en el petit autònom i en les pimes, ja que el 71% "és atribuïble" a patrimonis alts i grans empreses.

L'engany varia depenent de qui es tracti, atès que en el cas del treballador per compte propi el més normal és que eviti facturar alguns serveis, mentre que en les petites companyies amb relativa freqüència s'inclouen despeses personals com, per exemple, de treball, i en les més grans ja s'estaria parlant d'entramats societaris.

"Cal canviar aquesta opinió generalitzada que focalitza el pa?rany equivocadament", va assenyalar Cruzado durant la seva estada a Santiago de Compostel·la per participar en un curs de la Universitat de Santiago celebrat aquesta setmana i centrat justament en la lluita contra aquesta xacra en un context de crisi econòmica.

Cruzado també va distingir entre la reacció social que suscita un supòsit de "frau a gran nivell", posant com a exemple l'extresorer del PP Luis Bárcenas, i la que es genera "d'una manera molt diferent" davant les pràctiques que es donen en les "economies de subsistència". I que es veuen com una "via d'escapament" pels efectes negatius, malgrat que no ho siguin: competència deslleial, manca de seguretat laboral, el problema de les pensions, "tot això supera els presumptes condicionants positius".

Pensar en eradicar aquesta estafa "al cent per cent" és "irrisori", va manifestar, i per això va indicar que l'objectiu ha de ser que Espanya s'equipari als "nivells" de països del seu entorn com França o Alemanya.

Com es pot aconseguir baixar, llavors, aquests deu punts? Amb informes sobre l'economia submergida que permetin tenir una "foto fixa, desagregada per sectors", per iniciar així "una lluita eficaç", i mitjançant una "reforma en profunditat" dels procediments, funcionament i estructura de l'Agència Tributària.

Un dels "errors" més significatius dels últims temps, va prosseguir Cruzado, és l'esdevingut amb la Infanta Cristina, i en aquest sentit va afirmar que quan un magistrat demana informació, hi ha una sèrie de funcionaris que estan assignats a aquest auxili judicial.

Resulta que aquí hi ha unes dades que estan a la base de l'Agència Tributària i s'han remès, "sembla que sense verificació i amb una sèrie d'errors, no un, ni dos, per la qual cosa es fa estrany d'entendre aquesta cadena d'errors. És un indici d'aquesta reforma que tant es necessita".

Espanya, va sostenir, es troba entre els líders d'Europa en el capítol de frau fiscal i economia submergida, una cosa que es tradueix en què els impostos que s'escapen per aquesta via "arriben als 90.000 milions".

"El nivell de frau econòmic i economia submergida se situa a Espanya entre el 20 i el 25% del Producte Interior Brut (PIB), només per darrere de Grècia, i d'aquells països de més recent incorporació a la Unió Europea", va subratllar Cruzado.

A Espanya, va afegir, la "consciència fiscal" no és equiparable, per exemple, a la que existeix als Estats Units i això respon a una "tradició obscurantista" i a una evident "falta d'interès" fins a l'arribada de les vaques magres, quan molts s'han fet la pregunta sobre "en què es gasten els impostos".

Però si arran de la crisi s'ha incrementat aquesta curiositat, també és cert, va dir, que "les dades demostren que ha augmentat aquest frau i aquesta economia submergida gràcies a què les empreses, abans de deixar de pagar als seus proveïdors o als seus treballadors, deixen de pagar els seus impostos a Hisenda". Cruzado va apel·lar a la "voluntat política" i va recordar que la legislació existent "segueix donant resultats escassos".