"Si no se'ns dóna el que necessitem no podrem estimular la nostra economia i, si no podem, el conjunt d'Espanya i del sud d'Europa ho patiran". Així es va pronunciar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, en referència a l'objectiu de dèficit públic per a Catalunya que d'aquí a pocs dies ha de fer públic l'executiu central.

Mas va reivindicar la força de l'economia catalana, que està preparada per fer un "salt qualitatiu en creixement econòmic" però que necessita que l'administració central ho permeti fixant "l'objectiu de dèficit que necessita Catalunya" per permetre que la Generalitat tingui marge per incentivar l'economia.

"Sabem que estirar més el braç que la màniga per sempre no és possible. També sabem que a les economies productives, que són motors econòmics se les ha d'ajudar. Però això a Espanya no passat. S'estirà més el braç que la màniga i s'ajuda als territoris menys productius", va dir el president.

Segons el president, Catalunya es troba en un "moment molt delicat" en la trajectòria com a país. "Ens ho estem jugant gairebé tot", va alertar. Per això, va insistir que si es "castiga" l'economia catalana, les conseqüències les pateix tothom. "Si això s'entengués, les coses al conjunt de l'Estat i al sud d'Europa haurien anat millor, però mai és tard per confiar que això canviï", va apuntar.

Mas va fer aquestes declaracions durant la inauguració de la nova planta de producció i el nou centre tecnològic de Comexi Group de Riudellots de la Selva. Abans va visitar la càrnia Frigorífics Costa Brava, al mateix municipi, i posteriorment la sureraFrancisco Oller a Cassà de la Selva. El president les va posar com a exmple d'"empreses industrials, familiars, de llarga trajectòria, que aposten per la innovació tecnològica i que han entès que el seu mercat és global". "Durant anys es va menystenir la indústria -va afegir Mas-, afortunadament això s'està corregint. Un país només té futur si la seva indústria té futur".

"La Marca Espanya no ven"

D'altra banda, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va asegurar ahir que la "Marca Espanya" és "un llast i dificulta a vegades les operacions" a l'exterior. "No ven" ni "aporta valor afegit", va dir el conseller en plena polèmica per les declaracions de l'exnúmero 2 de l'Alt Comissionat de la Marca Espanya, destituït després d'insultar els catalans per xiular l'himne d'Espanya en el mundial de natació. Puig també va augurar ahir que el juliol serà el primer mes en cinc anys en què es crearà ocupació a Catalunya.