El Banc d'Espanya va determinar ahir que el ritme de caiguda intertrimestral de l'economia espanyola s'ha frenat fins al 0,1% entre maig i juny, període que en cas de complir-se els pronòstics oficials podria ser l'últim de recessió.

La significativa moderació del ritme de contracció de l'activitat, que el primer trimestre de l'any va arribar al 0,5%, es deu principalment a l'ampliació de l'aportació positiva de sector exterior (en tres dècimes, fins al 0,4), propiciat pel major dinamisme dels mercats mundials.

Segons el butlletí econòmic publicat avui per l'organisme que presideix Luis María Linde, en taxa interanual la caiguda del PIB s'ha atenuat en dues dècimes, fins a l'1,8%.

Aquestes dades basades en la informació disponible, encara incompleta, hauran de ser corroborats per l'Institut Nacional d'Estadística el pròxim 30 de juliol.

La dependència per a la sortida de la recessió en el sector exterior porta a advertir que en l'eurozona persisteixen riscos com una possible evolució més desfavorable de la demanda externa, al costat d'una intensificació de la crisi financera, les dificultats en el procés de reducció de deute públic i privada i la debilitat del mercat de treball.

En tot cas de moment s'estan complint els pronòstics del Govern i del propi Banc d'Espanya en el sentit que la caiguda en aquest trimestre ha estat pròxima a zero, i en el tercer ja es podria tornar a créixer, el que significaria sortir de la recessió que ve registrant tècnicament des del primer trimestre de 2012.

Pel que fa a la demanda interna la caiguda intertrimestral ha estat del 0,6%, similar a la dels tres mesos anteriors, en un context en el qual les famílies i les empreses segueixen notant els efectes dels deutes i la consolidació pressupostària.

A més, segons reconeix el Banc la incertesa per l'estat del mercat de treball i les dificultats d'accés al finançament "no acaben de dissipar-se", amb un consum a les llars que va prolongar la seva tònica de debilitat.

No obstant això, preveuen que la taxa d'atur registri un "lleu descens" en el segon trimestre de l'any.

En la seva anàlisi del mercat laboral, el Banc d'Espanya destaca la caiguda intertrimestral (juny a maig) que va tenir la desocupació del 0,3%, de la qual ressalta que representaria la xifra menys desfavorable dels dos últims anys.

També apunta que, en termes interanuals, el retrocés de l'ocupació s'hauria atenuat en mig punt percentual, fins al -4%.

Un altre senyal positiu seria que la inversió en béns d'equip apunta a "certa suavització" del ritme de descens interanual, amb una variació "lleugerament positiva" en termes intertrimestrals.