La Comissió Europea (CE) va posar ahir en el seu punt de mira les comissions interbancàries que es cobren en els pagaments amb targetes de dèbit i crèdit amb l'objectiu d'abaratir els costos als consumidors i als comerciants, malgrat l'oposició mostrada pel sector.

L'Executiu comunitari vol limitar aquestes taxes "ocultes" a un 0,2% i un 0,3% del total dels pagaments amb targetes de dèbit i crèdit, respectivament, ja que "costen molt cares al consumidor i al comerciant", va afirmar avui el comissari europeu de Mercat Interior, Michael Barnier.

Per a això, la CE ha presentat un nou reglament que estableix els citats límits a les anomenades comissions CMI (MIF, segons les seves sigles en anglès), juntament amb una directiva que revisa la legislació europea sobre serveis de pagament.

La Comissió considera que la prohibició d'aquestes comissions podria suposar un estalvi de fins a 730 milions d'euros per als consumidors a l'any i que els comerciants podrien evitar desemborsar fins a 6.000 milions d'euros en total.

"Els comerços passen els costos (de la comissió) als consumidors a través d'un augment dels preus, pel que afecta a tots els consumidors, no sol als quals paguen amb targeta", va assenyalar el vicepresident de la CE i responsable de Competència, Joaquín Almunia.

MasterCard i Visa han observat amb preocupació el moviment de Brussel·les a favor de regular el sistema de comissions interbancàries.

El sector ha defensat que la CMI té l'objectiu que totes les parts contribueixin als costos que suposa mantenir el sistema de pagament per targeta, mitjançant el cobrament d'un percentatge del pagament fet pel consumidor en un comerç, que és intercanviat entre els bancs del primer i el segon.

"En realitat (els límits) danyaran i incomodaran als consumidors i petits comerciants, a més d'obstaculitzar la competència i la innovació en el panorama europeu de pagaments", va afirmar el president de MasterCard Europa, Javier Pérez, en un comunicat.

No obstant això, Almunia va estimar que amb el 0,2% i el 0,3% de màxim es podrà seguir cobrint part dels costos de manteniment del sistema de pagament amb targeta, a la vegada que Barnier va rebutjar que vagin a suposar un augment dels costos per als consumidors.

La CE va apuntar al cas d'Espanya, citat sovint des del sector com un exemple que la imposició de màxims a les CMI acaba per repercutir en els consumidors. "Els augments en les tarifes dels serveis bancaris semblen generalitzats a Espanya i no es pot relacionar amb les comissions interbancàries", va dir l'executiu comunitari.