Només una de cada quatre ofertes existents al mercat es fan públiques, segons un informe elaborat pel Grup Adecco en què es revela que l'anomenat "mercat ocult" de treball suposa el 80% de les ofertes de feina. L'empresa de recursos humans explica que, no obstant això, el 80% dels professionals es presenten al "mercat obert", que està massificat i és on es fa més difícil destacar de la resta.

Entre els motius pels quals les empreses no publiciten les seves vacants, Adecco destaca que en ocasions les companyies busquen "confidencialitat davant de la competència", i altres prefereixen "gent referenciada abans que recórrer a desconeguts".

Les millors armes per accedir al "mercat ocult", afirmen, són el networking (xarxes de contactes) i la candidatura espontània, és a dir, presentar-se a l'empresa sense que hi hagi una sol·licitud oberta.

Mala gestió dels contactes

Segons aquest estudi, només un de cada quatre professionals gestiona adequadament la seva xarxa de contactes. Així, segons l'informe d'aquesta empresa de treball temporal a Espanya, el networking està erròniament lligat a l'"endollisme" i opinen que cal oblidar la idea d'"estar demanant un favor o una feina", quan aquesta tècnica consisteix a obtenir informació que sigui d'ajuda per aconseguir el lloc desitjat.

Finalment, destaquen que si bé tots els sectors recorren a aquest "mercat ocult", la banca i la indústria farmacèutica són els que més ofertes mouen. En el cas de la banca això es deu al tipus d'informació manejada i a la farmacèutica, a la confidencialitat i els perfils desitjats.