El govern català calcula que l'objectiu de dèficit de l'1,58% del PIB que li ha adjudicat el Govern per a aquest any obligarà a ajustar uns 2.600 milions d'euros.

Fonts de l'executiu català han precisat a Efe que aquesta és aproximadament la quantitat que caldrà ajustar si es té en compte l'increment dels interessos del deute, el compliment del dèficit fixat i els ingressos no recurrents.

L'objectiu de l'1,58% es queda molt lluny de les pretensions del govern català, que comptava amb quedar-se el més a prop possible del 2%, i complica seriosament l'elaboració dels pressupostos d'aquest any.

Abans del Consell de Política Fiscal i Financera, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, s'ha trobat, a més, amb la notícia que Catalunya rebrà el 2014 uns 500 milions d'euros menys en ingressos fiscals per part de l'Estat malgrat que les perspectives "transmeses" pel Govern sobre "creixement i recaptació" són "positives".

També el 2014 l'objectiu de dèficit per a totes les comunitats serà de l'1%, amb la qual cosa Catalunya també tindrà problemes per elaborar els comptes de l'any que ve, perquè rebrà menys a compte del model de finançament i amb prou feines té marge d'obtenir ingressos extraordinaris, atès que ha esgotat al màxim les privatitzacions i la venda de patrimoni que pot fer.

La Generalitat ha demanat prestats fins ara 9.398,45 milions d'euros Fondo de Liquiditat Autonòmic (FLA), dels quals un total de 8.009 milions es destinen al venciment de deute i la resta, uns 1.389 milions, serveixen per cobrir dèficit.

Per tot això, la Generalitat ja ha deixat clar que demanarà ampliar la part del FLA vinculada a l'objectiu de dèficit.