L'estat va registrar fins el juny un dèficit de 40.001 milions, el 3,81% del PIB, l'objectiu de dèficit que el govern espanyol es va comprometre a tancar el 2013 davant la Comissió Europea. El Ministeri d'Hisenda va destacar que aquest desequilibri suposa una millora del 8,2% en relació amb el dèficit acumulat l'any passat fins a juny que va ser del 4,15% PIB. L'increment de la recaptació impositiva, un 4,6% més, no ha estat capaç de neutralitzar l'augment dels interessos financers del deute que creixen un 14,4%. El titular del Ministeri, Cristóbal Montoro, va dir que aquest increment de la recaptació d'impostos suposa un "punt d'inflexió" i un indicador de què la recessió "s'ha acabat".

El compromís del govern espanyol amb la Comissió Europea que ajornava dos anys més el compliment de l'objectiu del dèficit en el 3% del PIB per al conjunt del sector públic espanyol, suposava que l'administració central tanqués aquest any amb un desequilibri del 3,8%, les comunitats autònomes l'1,3%, la Seguretat Social l'1% i el 0,4% per a les corporacions locals. El conjunt del sector públic podia tancar el 2013 amb un dèficit màxim del 6,5%.

Amb les xifres que va facilitar el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques l'objectiu del dèficit públic que li correspon per aquest any 2013 a l'administració central ja s'ha cobert amb aquest 3,81% que ha tancat el mes de juny.

En una nota emesa pel Ministeri que dirigeix Cristóbal Montoro s'explicava que tot i l'augment del 4,68% de la recaptació d'impostos, aquest no ha estat suficient per neutralitzar la despesa en concepte d'interessos del deute que fins el juny ha estat de 13.984 milions d'euros, un 14,4% més que el pagat durant el mateix període del 2012.

La nota fa referència al resultat del dèficit primari o estructural, el que no té en compte les despeses financeres del deute, que ha tancat el primer semestre en 26.017 milions, un 17% menys que el registrat l'any passat.

Montoro va assenyalar que les dades conegudes aquest dimarts demostren que "l'economia espanyola està en un punt d'inflexió" i que a partir d'ara s'afronta un camí diferent en termes de recuperar l'activitat econòmica i "arribar més aviat que tard a la creació d'ocupació".

El ministre creu que l'increment de la recaptació tributària del 4,6% permet visionar amb "esperança" la segona part de l'any i poder dir que "la recessió s'ha acabat" a l'estat espanyol.

Entre les partides més significatives d'increment de recaptació d'impostos hi ha la partida de l'IVA que recapta 12.248 milions, el 16,9% més i l'impost sobre la producció i les importacions que obté 17.068 milions, el 16,3% més.

En la partida de despeses destaca la disminució en concepte de remuneració dels empleats que arriba a 9.803 milions, l'1,5% menys que fins el juny del 2012.