La Cambra de Comerç de Barcelona estima que el PIB català va créixer un 0,1% respecte al primer trimestre després de 18 mesos seguits de caigudes. El president de la Cambra, Miquel Valls, va atribuir aquest increment a un nou model econòmic basat en el bon comportament de l'exportació, que ha impulsat l'activitat de la indústria i del turisme. A més, aquest creixement fa que es moderi la caiguda interanual del PIB català, fins al -1,3%. Pel que fa a les perspectives del tercer trimestre, la Cambra espera que el creixement es mantingui i preveu una marxa dels negocis menys negativa.

La Cambra de Comerç de Barcelonava presentar ahir aquest dimecres l'anàlisi de la situació econòmica a Catalunya durant el segon trimestre i les perspectives per al tercer trimestre, a partir d'estimacions pròpies del PIB català i dels resultats de l'Enquesta de Clima Empresarial a Catalunya que ha realitzat conjuntament amb l'Idescat a un total de 3.653 empresaris.

La Cambra destaca la bona marxa de les exportacions de la indústria química i de la indústria de l'automòbil, indicant que els mercats que més creixen no són els europeus.

L'enquesta també rebel·la que tots els sectors econòmics han experimentat una millora en el segon trimestre de l'any, especialment l'hostaleria, seguit de la indústria. La construcció i el comerç també milloren tot i que continuen en una situació desfavorable.

Pel que fa a l'hostaleria, l'enquesta exposa que la Setmana Santa i l'inici de la temporada d'estiu ha estat favorable. Els empresaris del sector assenyalen que la facturació evoluciona positivament i creix el segon trimestre, el 53% assenyala un augment de les vendes mentre que el 21% assenyala un descens de la mateixa. El turisme estranger és el que continua impulsant el sector.

La indústria també millora el segon trimestre, en registrar un saldo positiu per a la facturació, fet que no s'observava des de fa dos anys. Aquesta millora prové, principalment, de l'exportació.

"Esperem poder dir amb els resultats del tercer trimestre que hem sortit de la recessió", va assenyalar Valls, que va afegir que es mantenen optimistes pel que fa a les a les perspectives del tercer trimestre. La Cambra preveu una marxa dels negocis menys negativa que el trimestre anterior.

La Cambra augura un segon semestre amb un creixement del PIB moderat, però més elevat que el creixement registrat el segons trimestre. Tot i això, Valls va advertir que aquestes bones perspectives es poden veure truncades si Catalunya continua amb la política d'augment de la pressió fiscal..

D'altra banda, la Cambra de està preocupada per l'"efecte recentralitzador" que aprecia en el projecte de llei de cambres, que el Consell de Ministres va aprovar el passat 26 de juliol i ara haurà de tramitar-se al Congrés. Valls, es referia així a la previsió del Govern de crear la Cambra de Comerç d'Espanya, que actuarà en representació de totes les cambres del país i centrarà la seva activitat en el suport a la internacionalització de les pimes.