Els sindicats CCOO, UGT i la patronal CEOE s'atindran al que s'ha acordat en el II Acord per a l'ocupació i la negociació col·lectiva (AENC) 2012-2014 en matèria de moderació salarial malgrat les propostes de l'FMI i la Comissió Europea (CE) de rebaixar els salaris un 10%.

El vicepresident econòmic de la CE, Olli Rehn, va defensar dimarts les retallades salarials de fins a un 10% proposats per Espanya pel Fons Monetari Internacional (FMI) i va demanar a sindicats i patronal un gran acord com a fórmula per combatre el atur. Aquesta proposta, que Rehn va defensar al seu bloc, va ser feta a títol personal, però coincideix en gran mesura amb la línia majoritària de l'Executiu comunitari, segons va indicar la portaveu Chantal Hugues.

No obstant això, el pacte que van signar patronal i sindicats al gener de l'any passat (AENC 2012-2014) fixa que les pujades salarials negociades no excediran del 0,5% el 2012 i del 0,6% el 2013.

Per 2014 estableix que si l'increment del PIB a preus constants és inferior el 2013 a l'1%, la pujada salarial no excediria el 0,6% i, si per contra, l'economia creix entre l'1% i el 2% l'augment de els salaris no superarà l'1%.

Els sindicats van manifestar el seu absolut rebuig al suggerit per l'FMI i la CE perquè agreujaria la situació econòmica i empobriria als ciutadans.

El responsable de Comunicació de CCOO, Fernando Lezcano, va afirmar que la mesura és "del tot inacceptable" tant per la seva incapacitat per contribuir a la sortida de la crisi com pel patiment que causa a les persones.

Des d'UGT, el seu secretari d'Acció Sindical, Toni Ferrer, va dir que els salaris, un cop descomptada la inflació, han caigut 6,3 punts des de 2010. A més va assegurar que els empresaris estan incomplint el AENC perquè els seus beneficis pugen el 2,2% mentre que les rendes dels treballadors han disminuït el 5,4% el 2012.

La CEOE es va mostrar "plenament compromesa" amb aquest acord i va afirmar que mantindrà el pacte salarial fixat en el II AENC que, segons fonts de l'organització, és el "full de ruta" dels empresaris en matèria salarial.

Per la seva banda, el Govern es va remetre a aquest pacte que, al seu parer, ha funcionat molt bé per recuperar la competitivitat gràcies a l'"esforç" de treballadors i empreses, van assenyalar fonts del Ministeri d'Ocupació.

Des de l'oposició, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va respondre a Rehn que "s'oblidi de les seves receptes" perquè han resultat ser un "verí" per a Espanya i va recordar que els salaris ja han baixat molt per la reforma laboral i el resultat ha estat que el consum s'ha anat en orris i segueix la recessió. El diputat d'IU Gaspar Llamazares va rebutjar la proposta per considerar que no és el camí per reactivar l'economia i la líder d'UPyD, Rosa Díez, va qualificar la proposta d'"indigna i obscena".