La UGT ha denunciat que amb l'aplicació de la reforma laboral han augmentat fins a un 80% el nombre de contractes en pràctiques, i també han crescut un 65% els contractes de formació. Segons el sindicat, aquestes modalitats són més avantatjoses per a l'empresari, que rep bonificacions, no ha d'indemnitzar els empleats en cas d'acomiadament i paguen menys cotitzacions a la seguretat social. Per això, la UGT alerta que hi ha empreses que cobreixen llocs de treball amb joves que estan empleats amb aquests "contractes escombraria". "Són contractes que són fàcils d'usar de manera fraudulenta", va alertar la secretària general del sindicat a Girona, Dolors Bassa. La UGT ha elaborat un informe per analitzar els efectes de l'aplicació de la reforma laboral un any i mig després de la seva entrada en vigor, el febrer del 2012. Entre les dades, destaca l'augment dels contractes en pràctiques (+80%) i de formació (+65%), si es comparen les dades de febrer del 2010 al juliol del 2011 amb les de febrer 2012 a juliol 2013. La secretària general del sindicat a Girona, Dolors Bassa, va insistir que amb la reforma laboral es van modificar les condicions d'aquests contractes i, per exemple, es van abaixar les cotitzacions a la seguretat social que paguen els empresaris, es van introduir bonificacions per a les empreses que contractessin joves fins a 25 anys amb aquest tipus de contractes i es manté el fet que no cobren indemnització en cas d'acomiadament.

Més efectes

A banda d'aquest fenomen, la secretària general va assegurar que la reforma laboral havia suposat la destrucció de llocs de treball, l'empitjorament de les condicions laborals i l'augment de l'atur. Segons dades aportades pel sindicat, en l'any i mig d'aplicació de la reforma laboral, s'ha reduït la contractació (-0,13%) i "pràcticament han desaparegut" els contractes de foment de la contractació indefinida. Si al 2007, abans de la crisi, els contractes indefinits suposaven el 20% del total de contractes, al 2013 només representen un 13,4%.

La secretària general de la UGT a Girona també va indicar que el PP havia introduït una nova modalitat de contracte que havia de ser "l'estrella de la reforma laboral" i que havia tingut molt poc efecte. Es tracta del contracte d'emprenedors, que preveia bonificacions i deduccions fiscals per a emprenedors i pimes que donessin feina estable a joves. Segons Bassa, només un 1% dels contractes que s'han signat des del febrer del 2012 -quan es va començar a aplicar la reforma laboral- són d'aquest tipus. Bassa també va comentar que en el darrer any i mig s'havien destruït 59.000 llocs de treball i que hi ha ja 17.000 gironins que han esgotat la prestació d'atur.