El fabricant de material elèctric Simon, fundat a Olot i amb dues plantes a les comarques gironines, segueix creixent al gegant asiàtic. El grup català ja suma 2.280 establiments minoristes a la Xina, on segueix augmentant la seva presència a través de les botigues "Simhome", dedicades a la venda exclusiva de productes d'il·luminació i petit material elèctric, així com amb "mini botigues" a zones poc poblades.

En un comunicat, el grup que dirigeix Xavier Torra ha detallat que 780 d'aquestes botigues compten amb una superfície pròxima als 100 metres quadrats, menre que les 1.500 restants ocupen un espai mitjà d'uns 20 metres quadrats.

En els dos casos es tracta de locals on només es venen productes fabricats per Simon, que també té presència en el gegant asiàtic a través dels seus distribuïdors habituals al país.

La companyia catalana ha valorat de "molt positives" les perspectives a mitjà termini al mercat xinès a pesar dels "lògics però ordenats" vaivens en el sector de la construcció.

L'estratègia de Simon a la Xina és radicalment diferent a la resta de mercats on és present. L'obertura de botigues pròpies respon al fet que la majoria de ciutadans, en comprar o rehabilitar un habitatge, acaben de fer ells mateixos la instal·lació elèctrica.

Simon és present a la Xina des de l'any 1999, quan va tancar un acord per amb un soci local, per a fabricar al gegant asiàtic. A aquest projecte, s'hi va sumar una altre joint venture al 2002. En els darrers anys, ha estat proveïdor en importants projectes immobiliàries i d'instal·lacions dels Jocs Olímpics de Pequín, l'Estadi Nacional (Niu d'Ocell) i el Centre Nacional de Natació (Cub d'Aigua).

A principis de 2013, el director de Simon, Xavier Torra, afirmava que "en dos o tres anys, Xina serà el nostre primer mercat. Avui, ja suposa el 20% del total de les vendes".

Simon va tancar el passat exercici amb una una facturació de 250 milions d'euros.