La cervesera Damm, amb el suport de Luxempart i Iberfomento, va rebre ahir el suport majoritari (un 70,82% dels vots a la junta d'accionistes) a la seva proposta de renovació parcial del consell de Pescanova, que passa a encapçalar l'expresident del Banco Gallego, Juan Manuel Urgoiti.

El nou consell de la multinacional pesquera el completen els representants de Luxempart, Françoise Tesch; de Iberfomento, Fernando Herce Meléndez; i de Damm, José Carceller; i tres independents: Yago Méndez, el conseller de la Sareb Luis Ángel Sánchez-Merlo i el director general de CAF, Alejandro Legarda.

El primer missatge de Urgoiti res més ser proclamat president va ser que Pescanova necessita un treu en el conveni de creditors entorn del 75%.

"Els bancs van a ser els protagonistes fonamentals en aquest moment. Encara que encara no tenim el pla financer les directrius són claríssimes", va dir Urgoiti, que va afegir que aquest gegant de l'alimentació no sortirà de Galícia.

Sobre la presència de membres de l'anterior consell en el nou ha dit que no suposa un problema, i que aquests van ser precisament els qui van denunciar la situació actual de Pescanova, en concurs de creditors i amb la cotització de les seves accions suspesa des de fa mesos per la CNMV.

Pel que fa al procés obert a l'Audiència Nacional i la fiança civil imposada pel jutge Ruz a Pescanova SA, creu que no acabarà afectant a l'empresa perquè, en el que a la responsabilitat de la societat afecta, "no està bé plantejat" i perquè "seria absurd carregar-se la companyia".

La junta d'accionistes va arrencar un quart d'hora abans de l'una del migdia amb un quòrum del capital social del 54,8 %, després de la dissolució prèvia del consell d'administració, recolzada pel 99,64 % dels presents en l'abarrotada sala on es va celebrar el conclave.

Les postures eren tan irreconciliables que va costar arribar a un acord per establir el sistema de votacions, on va triomfar finalment el de propostes generals, com llistes tancades, i no el de conseller per conseller malgrat les reiterades peticions de diversos accionistes.

En guanyar amb suficient majoria la candidatura de Damm, no va caldre votar la proposta alternativa, la que defensaven els minoristes englobats a Pescanem, que comptaven amb el suport de l'inversor nord-americà Cartesian. Aquests proposaven un consell de 15 membres, tots ells independents, el que suposava una novetat, doncs no existeix cap companyia cotitzada amb aquest perfil.

A última hora hi va haver diverses modificacions en aquesta planxa, de la qual van caure els exministres Pío Cabanillas i José Manuel Otero-Nova, malgrat que el segon figurava com a presidenciable al costat de l'expresident de FCC Baldomero Falcones i l'expresident del Tribunal Constitucional Álvaro Rodríguez Bereijo.

Els minoritaris van avançar la presentació d'un conflicte d'interessos en pertànyer el representant de Damm, José Carceller, a un sector relacionat amb la cadena d'alimentació.

Una de les intervencions més esperades va ser la de l'expresident de Pescanova, Manuel Fernández de Sousa, imputat per presumpte falsejament d'informació econòmic financera, falsejament de comptes, d'estafa, d'ús d'informació rellevant i d'impediment de l'actuació de l'organisme supervisor. No va presentar cap proposta del consell, i va defensar que el futur de Pescanova passa per "noves persones, noves cares".