L'índex de preus de consum (IPC) ha caigut a quatre dècimes fins l'1% a l'agost a les comarques de Girona, el que suposa la taxa d'inflació més baixa des del desembre de 2009. Segons dades difoses per l'Institut d'Estadística espanyol (INE), l'alça anual dels prus a Girona queda molt per sota la del conjunt de Catalunya (1,7%) i l'Estat (1,5%). La inflació ha caigut a l'1,7% a l'agost a Catalunya, quatre dècimes menys que al mes anterior. A nivell de l'Estat, la inflació ha baixat fins a l'1,5% a l'agost, tres dècimes menys que al juliol, segons l'INE.

El grup amb més influència en la baixada de preus ha estat el del transport, amb una taxa del -0,4%, gairebé dos punts per sota de la del mes passat. Aquesta disminució és conseqüència de què els preus dels carburants i lubricants han augmentat menys aquest agost que el mateix mes del 2012.

La taxa de variació anual de la inflació subjacent (l'índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) disminueix una dècima fins a l'1,6%, i se situa una dècima per sobre de l'IPC general, segons ha publicat l'INE.

Reaccions

Els sindicats catalans van denunciar que la inflació agreuja la situació d'empobriment que pateixen moltes persones afectades per les polítiques d'austeritat i retallades, pel que han demanat un canvi de rumb en les polítiques econòmiques executades pels governs.

De la seva banda, la patronal PIMEC va valorat de manera "positiva" la moderació dels preus a l'agost i ha apostat per seguir treballant per reduir el nostre nivell de dependència energètica, que és molt elevat. No obsant, adverteix que "l'evolució dels preus a impostos constants, descomptant els efectes dels increments impositius en els preus, se situa en taxa negativa, la qual cosa és indicador de la debilitat de la nostra economia a la vegada que resta recursos a les empreses i les famílies".

Les patronals CEOE i CEPIME veuen positiva l'evolució dels preus registrada l'agost i confien que la inflació se segueixi moderant en els pròxims mesos i tanqui l'any a l'entorn de l'1 %.

Una previsió que no comparteixen els experts de la Fundació de Caixes d'Estalvis (Funcas), que ahir van revisar dues dècimes a l'alça fins a l'1,4 % la taxa de l'IPC a tancament de 2013. Segons la seva evolució la inflació es veurà pressionada a l'alça per l'evolució del petroli, que pujarà a partir de setembre.