La reforma de pensions que vol aprovar el PP per introduir el factor de sostenibilitat (adequar-les a l'esperança de vida) i desvincular la seva revaloració de l'IPC va arribar ahir al Consell de Ministres en forma d'avantprojecte de llei, text que s'ha començat a negociar amb els agents socials. CCOO ha calculat que la nova fórmula de revaloració suposarà una pèrdua de poder adquisitiu per als pensionistes d'entre un 14,8% i un 28,3% durant els pròxims quinze anys.

Els plantejaments fonamentals de la proposta són que la quantia de la pensió haurà d'adequar-se a l'esperança de vida dels perceptors i que la seva revaloració anual es "blinda".

Així les pensions no es podran congelar -com va fer el Govern socialista el 2011- i pujaran "sempre" i "com a mínim" un 0,25 % en èpoques de dificultat econòmica per als comptes de la Seguretat Social.Quan la situació sigui favorable es revaloraran el 0,25 % més l'IPC.

La ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, va dir ahir que està oberta al diàleg i a les aportacions que puguin fer els agents socials i polítics, i ha apel·lat de manera especial a la participació dels joves.

Va explicar que la revaloració de les pensions conforme a l'IPC "no és una cosa que s'hagi fet sempre", sinó que va ser a partir d'una llei de 1997, i va assegurar que durant aquest temps "s'han vist distorsions" en la seva aplicació en els diferents moments econòmics que ha travessat el país.

Segons la seva opinió, "és important que els pensionistes d'avui cobrin una pensió justa i guanyin, però també que els de demà tinguin la mateixa pensió que van tenir els seus avis".

En paral·lel, el secretari d'Estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos, ha convocat els sindicats CCOO i UGT i la patronal CEOE per iniciar la negociació de l'avantprojecte de llei.Els representants sindicals van criticar que Burgos no els hagi donat cap document i que s'hagin iniciat els contactes una vegada que s'ha convertit la proposta en avantprojecte de llei. A més, li han presentat un conjunt d'alternatives amb què el sistema de la Seguretat Social podria millorar els seus ingressos en 69.237 milions.

Com a mesures immediates proposen una pujada de dos punts de les cotitzacions per contingències comunes (es recaptarien 7.000 milions, el 0,67 % del PIB).D'aplicació progressiva serien un increment del 15 % de les bases màximes de cotització (s'ingressarien 1.900 milions, el 0,18 % del PIB) i una equiparació de les bases mitges del règim d'autònoms i del General (7.000 milions, el 0,67 % del PIB).

També, de manera gradual, l'Estat hauria d'assumir les despeses d'administració de la Seguretat Social (2.640 milions) i convertir la reducció de quotes en bonificacions (600 milions).

De manera estructural caldria aplicar polítiques d'ocupació que recuperin els tres milions de treballs perduts per la crisi i una lluita més intensa contra l'economia submergida (21.297 milions, el 2,03 % del PIB) i que l'Estat financés les prestacions per mort i supervivència (21.800 milions, el 2,08 %).