El nombre de treballadors que cotitza a la Seguretat Social a Girona es va desplomar el mes de setembre. Un total de 14.430 afiliats -la majoria cotitzaven al règim general però molts també com a autònoms- es va donar de baixa coincidint amb el final de la temporada turística. D'aquests, només 2.985 es van registrar com a aturats a les Oficines de Treball de Girona. Aquest desajust s'explica, en part, pel fet que la temporada d'estiu atrau treballadors d'altres punts de l'Estat que al setembre tornen a casa. D'altra banda, molts autònoms o aturats sense dret a prestació tampoc es registren a les Oficines de Treball. Girona té avui 528 aturats menys que fa un any, però també 7.000 treballadors menys cotitzant a la Seguretat Social.

El nombre d'aturats registrats a les llistes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) aquest setembre a Girona ha augmentat un 5,71% en un mes, cosa que suposa acumular 55.293 desocupats a la demarcació, la xifra més alta d'aquest any des del passat mes de maig. L'increment percentual en relació amb l'agost és de lluny el percentatge més alt de totes les demarcacions de l'Estat.

Tots els sectors d'activitat han vist com l'atur retrocedia menys la indústria i el sector serveis que ha incrementat la desocupació en 77 i 3.185 persones, respectivament. En agricultura l'atur ha caigut de 102 persones i la construcció de 219. Dels 16.944 contractes que es van signar el setembre a Girona, el 86,14% van ser temporals i el 13,86% indefinits.

Evolució a Catalunya i l'Estat

En relació amb el conjunt de Catalunya, l'atur aquest setembre ha tornat a augmentar com ho està fent des del començament de la crisi, però aquest cop, l'increment que s'ha registrat és el més baix que fins ara s'ha produït des del 2008. En concret, aquest setembre la desocupació registrada ha crescut de 9.253 persones en relació amb l'agost, cosa que suposa un augment de l'1,51%.

El pes turístic de Catalunya va fer que fos la comunitat amb més increment de l'atur. A Espanya, l'atur va tornar a pujar el setembre, en 25.572 persones, i va tallar la ratxa baixista que acumulava en els últims sis mesos, encara que des del ministeri d'Ocupació -de la mateixa manera que a la Generalitat- es veuen dades encoratjadores que esperen que continuïn en els pròxims mesos.

En relació amb el setembre de l'any passat, les persones registrades al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) han disminuït d'11.546 persones, l'1,83% menys.

La sèrie històrica que facilita el Ministeri d'Ocupació sobre el comportament de l'atur per demarcacions comença el 1996. Des d'aquell any, a Catalunya el setembre ha tingut un comportament diferenciat entre el 1996 i fins el 1999, amb increments de l'atur, i entre el 2000 i el 2007, amb l'excepció de l'exercici del 2004, on l'atur ha disminuït cada mes de setembre.

Des del començament de la crisi, el 2008, els mesos de setembre sempre han vist com l'atur s'ha incrementat, però aquest setembre, l'augment ha estat el mes baix de tota la sèrie amb 9.253 persones més, l'1,51%.

El 66% dels aturats catalans cobren algun tipus de prestació. D'aquests, 223.561, el 36,55%, corresponen a la prestació contributiva de la persona sense feina, i 184.743, el 30,20% correspon a la percepció d'algun subsidi o renda mínima d'inserció.