L'Ajuntament de la Roca del Vallès ha obtingut una sentència favorable del TSJC per convertir-se en un termini de dos mesos en municipi turístic, la qual cosa permetrà obrir els comerços del municipi els diumenges i festius i allargar els horaris comercials. El centre comercial de la Roca Village serà el gran beneficiat per la mesura.

La sentència, que va ser publicada el passat 30 de juliol, arriba després d'anys de tràmits judicials. El 2010, la junta de govern local va aprovar la sol·licitud de municipi turístic a la Direcció de Comerç de la Generalitat.

El ple municipal va ratificar per unanimitat la sol·licitud el 27 de gener del 2011, perquè, segons a l'alcalde, Àngel Ros, "hi ha voluntat unànime de ser municipi turístic". Aquest tràmit va xocar amb la Direcció General de Comerç, que va denegar la sol·licitud argumentant que no es donaven les circumstàncies que defineixen estrictament la llei de turisme i comerç.

Davant la negativa de la Generalitat, l'Ajuntament de la Roca va iniciar un recurs contenciós administratiu perquè entenia que les lleis de comerç i turisme de ?l'any 2004 estaven antiquades i no recollien l'especificitat de la Roca Village, un centre comercial que genera una afluència de 3 milions de visitants anuals al municipi. Una tesi que, finalment, ha rebut l'aval de la justícia.

Els sindicats CCOO i UGT van exigir ahir al complex comercial La Roca Village que respecti les condicions laborals dels treballadors, ara que la justícia l'ha autoritzat a obrir els diumenges i festius.

En un comunicat, CCOO va demanar respecte per als drets laborals dels treballadors i, especialment, per a la conciliació de la vida personal i laboral.

Va advertir, en aquest sentit, que la declaració de La Roca com a municipi turístic pot anar en detriment de les condicions laborals dels treballadors, per la qual cosa vetllarà per evitar les conseqüències negatives d'aquesta decisió.

Per a UGT, aquesta notícia ha de significar una oportunitat per crear ocupació a la comarca, "sempre que es respectin les condicions laborals dels treballadors i no s'obligui ningú a treballar aquests dies". El 2010, davant la voluntat de l'Ajuntament i del centre comercial de tramitar l'obertura de festius, UGT ja va plantejar un conjunt de condicions laborals i socials mínimes que la gerència de La Roca Village "es va comprometre a respectar", segons el sindicat. Entre aquestes condicions figurava que la feina de diumenges i festius fos voluntària i que l'empresa pogués exigir com a màxim dotze festius treballats -els vuit actuals que permet la Generalitat i quatre dies més-.?