Fiscalia espacial contra la corrupció i criminalitat organitzada ha demanat l'obertura d'un judici oral davant l'Audiència Nacional contra Demetrio Carceller Coll, expresident de Damm, i contra Demetrio Carceller Arce, actual president de la cervesera més unes altres dues persones per cooperadors necessaris. El fiscal dóna per provat el frau en el pagament de l'IRPF, Impost de Patrimoni, Impost de Succions i blanqueig de capitals a l'estranger i demana per l'autor del frau, Demetrio Carceller Coll 48 anys de presó i una multa de 310 milions. Al fill i actual president de Damm, més dos cooperadors més, el fiscal demana 14 anys de presó i una multa de 117 milions.

El fiscal ha presentat aquest dijous davant l'Audiència Nacional l'escrit on argumenta les proves del presumpte frau comés per Demetrio Carceller Coll, expresident de Damm, i la també presumpte col·laboració necessària del seu fill, Demetrio Carceller Arce, actual president de Damm, i dos cooperants més ( José Luis Serranoi Gabriel Pretus Labayen).

El fiscal considera que Demetrio Carceller Coll es culpable de tretze delictes contra la Hisenda Pública i un delicte de blanqueig de capitals pels quals demana un total de 48 anys de presó més una multa de 310 milions.

Per al fill, Demetrio Carceller Arce, i els altres dos cooperants els demana un total de 14 anys de presó i una multa de 117 milions.

La fiscalia ha fet aquesta sol·licitud després que el passat mes de setembre, el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz considerés que hi havia motius per jutjar a l'expresident de la cervesera Damm, Demetrio Carceller Coll, i els altres tres col·laboradors necessaris.

El fiscal assegura que "almenys" des del 1990 Demetrio Carceller Coll s'ha dedicat a amagar les seves rendes i patrimoni a Hisenda, "simulant" residir fora de l'estat espanyol amb la finalitat de poder ser considerat fiscalment com a "no resident" i d'aquesta manera "esquivar" les seves obligacions fiscals davant l'agència tributària espanyola.

Vivia ocult a Madrid

Anticorrupció sosté que Carceller pare sempre ha residit juntament a la seva dona en dos domicilis situats a Madrid i a la localitat madrilenya de Galapagar, "i bé, per ocultar la seva residència efectiva a Espanya, adoptava nombroses mesures de precaució com ara evitar freqüentar restaurants o llocs d'oci i realitzar els seus pagaments en efectiu".

Amb el mateix fi delegava en el seu fill, en Serrano i en Petrus "la firma de qualsevol negoci o operació econòmica".

El fiscal afegeix que Carceller pare va ocultar ser el "propietari real" d'importants paquets accionarials d'entitats espanyoles utilitzant "un entramat societari d'estructures fiduciàries tipus trust radicades en tercers països que, la majoria, són qualificats com paradisos fiscals" com Luxemburg, les Antilles neerlandeses i Madeira.

Aquest entramat, assenyala l'escrit, es va crear"amb l'assessorament i col·laboració del bufet Pretus" de Barcelona i concretament de Gabriel Ignaco Petrus; així com de Serrano i del seu fill Demetrio Carceller Arce.

D'aquest últim, Anticorrupció diu que "ha gestionat directament i conjunta amb els anteriors totes les inversions del seu pare, especialment les nord-americanes" participant en l'ocultació a Hisenda dels fons derivats de les mateixes i dels beneficis obtinguts i col·laborant amb els altres "per intentar simular que el seu pare residia fora d'Espanya".

Entre les operacions dissenyades pels imputats la Fiscalia cita l'anomenada"Nelson" per ocultar que Carceller pare era titular del 22,45 % d'Atlàntica Petrogás; i l'anomenada"Piolín" mitjançant la que va dissimular els seus paquets accionarials a Inmuebles del Archipiélago, Canariense de Urbanización, Servicios y Obras Canarios i Activos Mobiliarios e Inmobiliarios.

A més, el fiscal diu que també va ocultar la seva inversió en Hidroeléctrica del Cantábrico; en diferents societats agràries domiciliades en el sud d'Espanya -Maja Nova, Garcibravo, Los Tojales, La Torre de Guadiamar, Paymogo y Azanaque-; i a Disa, Rincasa i Damm.

Carceller pare, a qui la Fiscalia imputa tretze delictes contra la Hisenda Pública i un de blanqueig, està acusat també d'ocultar al fisc les inversions immobiliàries que té en centres comercials dels Estats Units i de no declarar tots els béns heretats després de la mort de la seva germana.