El grup Guitart Hotels, amb establiments a Lloret de Mar, Barcelona i la Molina, ha presentat un ERO temporal per mig any que afectarà el 85% de la plantilla. L'expedient, on hi ha inclosos 90 dels 106 treballadors fixos de la cadena, es vol començar a aplicar a finals d'octubre i fins a principis de març. La direcció justifica l'ERO adduint que la temporada turística, arran de la crisi, cada cop s'ha estacionalitzat més, i es concentra als mesos en què fa calor. A més, el grup Guitart assegura que el temps que cada treballador anirà a l'atur no superarà els quinze dies. El sindicat CCOO considera que l'expedient és "injustificat" i ja estudien fer mobilitzacions per oposar-s'hi.

L'ERO temporal que ara s'ha presentat té un termini d'aplicació de mig any (180 dies), tot i que la intenció de l'empresa és que sigui efectiu durant cinc mesos (des de finals d'octubre i fins al mes de març). La cadena ja va presentar un altre expedient temporal l'any passat, i ara ha repetit la fórmula. Aquest cop, segons recull la documentació, afectarà 90 treballadors dels 106 que hi ha en plantilla.

El portaveu del grup Guitart i director de l'hotel Central Park Resort & Spa de Lloret de Mar, José Luis Chueca, explica que la crisi ha comportat que la temporada turística cada cop s'escurci més, i es concentri en aquells mesos on fa calor. "El mercat s'ha retret i allò que volem és que l'afectació sigui mínima per al personal indefinit que té el grup", concreta Chueca.

El director explica que la intenció és que els treballadors afectats no es passin més de quinze dies cobrant de l'atur. En paral·lel, José Luis Chueca també precisa que també es preveu la possibilitat de reduir jornades en determinats departaments, com ara el d'oficines. "Allò que volem és que l'afectació sigui mínima, perquè entre altres coses podríem reconvertir contractes i no ens ho hem plantejat", comenta.

Crítiques sindicals

El sindicat CCOO, però, veu l'ERO amb uns altres ulls. El president del comitè d'empresa, Manuel Pérez, assegura que l'expedient és del tot "injustificat". Pérez explica que als representants dels treballadors no els convencen els arguments econòmics que esgrimeix la direcció per justificar l'ERO, i sosté que, en comptes d'enviar els treballadors a l'atur, la situació es podria solucionar per altres vies.

"Hem estat revisant l'ERO temporal que es va aplicar l'any passat; aleshores, inicialment també afectava 90 persones, que al final van ser 42, la majoria de les quals van anar a l'atur entre 6 ó 7 dies", diu Manuel Pérez. I hi afegeix: "Per tant, no sabem què pretén ara l'empresa, però creiem que si la situació és semblant a l'any passat, això es pot arreglar amb vacances o altres vies".

Revisió de jornada

CCOO també posa en entredit la revisió de jornada que la direcció del grup Guitart Hotels vol fer per a determinats grups. Per ?exemple, segons concreta el sindicat, la intenció és que el personal d'oficines redueixi fins a un 50% l'horari (passant de fer de vuit a quatre hores) i que les cambreres de planta ho facin en prop d'un 40% (passant de fer vuit a cinc hores).

"Entenem que la motivació de l'ERO no està justificada, i en repassarem la documentació amb lupa", explica el president del comitè d'empresa. Pérez, a més, recorda que aquest any l'ocupació "ha superat la d'estius anteriors" i que, tot i això, "s'ha treballat i cobert amb menys personal" que en altres temporades.

El comitè d'empresa estudia fer mobilitzacions per oposar-se a l'expedient temporal. Direcció i treballadors ja han començat a negociar. La propera reunió entre les dues parts s'ha convocat per a dimarts vinent, 8 d'octubre, a les 11 del matí.