La immobiliària gironina Progrup tanca després de 40 anys d'activitat i deixa una quarantena de treballadors a l'atur. El passat 3 d'octubre va presentar concurs de creditors davant el Jutjat Mercantil de Girona demanant la liquidació de l'empresa. El grup arrossega un deute de 4,6 milions d'euros -principalment amb bancs, Hisenda i Seguretat Social- que l'ha portat al col·lapse.

El despatx barceloní Graells March Advocats, que assessora l'empresa, assegura que si els administradors concursals aconsegueixen vendre els actius que té la societat es podran cobrir pràcticament tots els deutes. Progrup està gestionant el traspàs de tota la cartera de clients a un altre administrador de finques de Barcelona.

Progrup és de les firmes més importants dins el sector immobiliari de les comarques de Girona. Fundada fa 40 anys per Jordi Vidal i Boris, en el pic de la bombolla immobiliària va arribar a donar feina a un centenar de treballadors. El brusc descens de l'activitat i la impossibilitat de donar sortida als actius -immobles i terrenys- que té per fer front al seu deute han portat el grup al tancament.

Els responsables de l'empresa van presentar el passat dia 3 d'octubre davant el jutjat mercantil de Girona concurs de creditors demanant la liquidació de l'empresa. Ara, cal esperar que es nomeni l'administrador concursal que serà l'encarregat de gestionar tot el procés de tancament. La voluntat de Progrup és que la cartera de clients que gestiona no pateixi les conseqüències d'aquesta liquidació.

Per això, està gestionant el traspàs a una altra empresa del sector de Barcelona, que encara no s'ha volgut donar a conèixer perquè l'operació no està tancada. "Es tracta d'una empresa de primer nivell", assegura l'advocat de Progrup, Josep Graells.

El Sabadell es queda la seu

Graells va comentar que la immobiliària ha fet esforços en els darrers mesos per renegociar el deute amb els bancs i poder reduir el passiu. A finals de juliol, el deute del grup era de 6,9 milions i, en el moment de presentar el concurs de creditors, s'havia reduït als 4,6 milions gràcies a les dacions en pagament que han acordat amb les principals entitats bancàries creditores de Progrup.

Una de les operacions més importants que han permès reduir el passiu ha estat la que ha negociat amb Banc Sabadell, que ha acabat condonant el deute que tenia amb la immobiliària gironina a canvi de quedar-se amb alguns actius, entre ells la històrica seu de l'avinguda Sant Francesc de Girona, just al costat de l'Onyar, la plaça Catalunya i el carrer Santa Clara.

Des de Graells March Advocats han ressaltat que, al llarg d'aquestes quatre dècades, Progrup no només ha fet d'administrador de finques sinó que ha desenvolupat promocions i ha comprat sòl per construir-hi. L'empresa ha fet una inversió important per comprar aquests actius que, a causa de la crisi i la situació del mercat immobiliari, no ha pogut vendre. Per això, els ingressos corrents de Progrup no han estat suficients per anar pagant els crèdits.

"L'empresa tenia molts projectes de sòl que han quedat paralitzats i l'endeutament bancari ha fet que l'empresa es col·lapsi", va alcarir Graells.

L'advocat de l'empresa assegura que si els administradors concursals aconsegueixen vendre tot el patrimoni que té ara la immobiliària es podrà cobrir pràcticament tot el deute i pagar les indemnitzacions a la plantilla.

"Si es fa una venda ordenada es podran pagar pràcticament la totalitat dels crèdits i no hi haurà damnificats", va ressaltar Graells.

Cinc oficines

La liquidació de l'empresa suposa el tancament de les cinc oficines que Progrup té a les comarques gironines i també a Barcelona. Concretament, afecta la seu central de l'empresa, situada a l'avinguda Sant Francesc de Girona, les oficines de Blanes, Figueres i Sant Antoni de Calonge, i també la que tenen a l'avinguda Diagonal de Barcelona.

La difícil situació que fa temps que arrossega l'empresa també havia afectat la plantilla. En només dos anys, el nombre de treballadors s'havia reduït a la meitat, passant de pràcticament 80 empleats als 40 actuals.

L'empresa comunicarà aquest dijous de manera oficial als treballadors que tanca. Segons va explicar l'advocat Josep Graells, els treballadors tenen preferència per davant dels creditors i, per tant, una de les prioritats serà que percebin les indemnitzacions pertinents.

Participades

El procediment concursal, pendent d'acceptació al jutjat mercantil, afecta Progrup SA. No és descartable, que diferents de les companyies participades per Progrup acabin entrant també en concurs de creditors.

Aquesta qüestió, amb tota probabilitat, serà una de les que hauran d'analitzar els administradors concursals que nomeni el jutge i que assumiran el procés de liquidació ordenat de la companyia gironina.

Entre aquestes participades, hi ha empreses com Grup Quidcuina SL, Dos del Tres del Quatre SL, Progrup2003 Barna SL, Arilai SL, Consultoria Urbe Girona SL, que controla pràcticament al 100%. També té una participació minoritària en un projecte immobiliari i de golf a les Canàries, i comparteix el 50% de Faustgrup SA amb el Grup Fausto de Torroella.

Propietat d'una fundació

Quan el fundador i màxim accionista de Progrup, Jordi Vidal, va morir el setembre de 2010, el seu paquet accionarial va passar a mans de la Fundació Progrup. La fundació és qui decideix situar com a administradora de la companyia Maria Feixas Masferrer, que és la segona accionista en odre d'importància, en ser titular del 10,7% de les accions del grup immobiliari.