El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va confirmar ahir que la llei d'acompanyament dels pressupostos del 2014 inclourà la modificació de l'impost de successions, tal com reclama ERC. D'aquesta manera, els tipus impositius tornaran, amb tota probabilitat, als que hi havia fins a finals de 2010.

En compliment d'una promesa electoral, el primer Govern d'Artur Mas va reduir un 99% l'impost de successions als cònjuges, ascendents i descendents directes del causant, fins al segon grau de consanguinitat. El canvi en l'impost de successions representava, segons el Govern, una reducció de 130 milions d'euros en la recaptació tributària de la Generalitat.

Es tractava, segons l'executiu català, d'acabar amb la discriminació que pateix Catalunya respecte d'altres comunitats autònomes, com el País Valencià o Madrid, on aquestes herències tampoc no pagaven impost.

La voluntat del Govern català era també revisar a la baixa l'impost de donacions al llarg de la legislatura, una mesura que mai va tirar endavant.

Pressupost el 5 de novembre

En declaracions a la premsa després d'inaugurar una jornada organitzada pel col·Legi d'Economistes de Catalunya, Mas-Colell va explicar que el Govern català aprovarà "amb seguretat" els pressupostos el 5 novembre per a la qual cosa s'està treballant "intensament", ja que no es podia arribar "del tot a presentar-los el 29 d'octubre", com s'havia previst inicialment.

D'altra banda, Mas Collell va avançar que Catalunya ja ha sortit també de la recessió, igual que ho va fer el conjunt de l'economia espanyola, segons va anunciar dimecres el Banc d'Espanya. "És una bona notícia haver sortit de la recessió, no ho hem de menysvalorar", i "pel 2014 hi ha un consens tècnic que hi haurà creixement, no molt gran, de l'ordre de l'1%", va valorar Mas-Colell. També va preveure que l'economia catalana tancarà el 2013 amb una caiguda del producte interior brut (PIB) de l'1,1%.

El conseller va celebrar la sortida de la recessió i que en els darrers mesos s'ha anat reduint la "incertesa sobre les perspectives econòmiques", que apuntaven una continuïtat de la recessió durant el 2014. Mas-Colell va indicar que els ciutadans notaran la sortida de la recessió "perquè no és el mateix sentir-se en una trajectòria descendent i amb un demà pitjor que l'avui, que al revés, amb un demà millor que l'avui".

Pel que fa a l'atur, Mas-Colell va assegurar que el Govern és "optimista" i va preveure que "tendirà a la baixa". Tanmateix, el conseller va advertir que la recuperació de l'ocupació serà "lenta" i que el creixement econòmic "no serà prou potent". Per això, l'atur "anirà a la baixa, però encara hi ha un període llarg amb més atur del que podríem tenir".

Sobre l'impost d'hidrocarburs per finançar la sanitat, que el Tribunal d'Estrasburg podria considerar contrari a la normativa comunitària, el conseller va assegurar que "no hi ha res de nou", tot i que "seria una complicació" si una sentència europea en contra d'aquesta taxa es fes amb efectes retroactius. Mas-Colell va indicar que no desconeix l'efecte que podria tenir una decisió d'Estrasburg sobre les finances de la Generalitat i altres autonomies de l'Estat que apliquen, ja que tot dependrà de les "incidències judicials".