Aquesta setmana centraré l'anàlisi a l'economia espanyola, ja que les dades publicades han estat d'especial importància per entendre l'evolució de la senda de recuperació del país, alhora que en l'àmbit internacional les dades tenen una importància relativament modesta, en la qual només destacaria la dada de PIB del tercer trimestre del Regne Unit que ha registrat un fort increment, d'un 0,8%, per sobre de les expectatives del mercat.

En primer lloc, cal destacar que el Banc d'Espanya ha publicat les seves estimacions de creixement econòmic del tercer trimestre de l'any, on el PIB hauria registrat un creixement d'un modest 0,1%, gràcies a la contribució positiva de la demanda exterior i en menor mesura a l'avenç d'un 0,1% del consum privat. No obstant això, cal destacar que les exportacions han registrat en el tercer trimestre una desacceleració important del seu ritme de creixement, com a repercussió de la incertesa econòmica dels principals mercats exteriors europeus, així com per la forta desacceleració observada en les economies emergents. La menor contribució positiva de la demanda externa s'explica també per la desacceleració del creixement de l'arribada de viatgers, tot i que es manté en nivells propers a màxims històrics, gràcies en part als conflictes geopolítics a Egipte.

Les variables econòmiques dibuixen habitualment una dinàmica estable en els cicles de recuperació, de manera que la millora econòmica reflectida pels indicadors dels darrers trimestres anticipa que el creixement econòmic mantindrà la seva dinàmica el quart, confirmant una contracció del PIB el conjunt de ?l'any, d'un 1,3%.

En segon lloc, aquesta dada s'ha publicat a l'enquesta de població activa del tercer trimestre, on es confirma la millora estacional de l'atur, que se situa en el 26%, de 72.800 persones, alhora que s'han creat 39.500 llocs de treball. Si bé són les millors dades del trimestre des del 2010, cal destacar que la creació d'ocupació s'ha concentrat en les regions properes a la costa, al sector serveis i en contractes temporals, fet que confirma la millora per factors estacionals i sota un entorn de contracció de la població activa. En termes interanuals, la contractació es contrau d'un 3,7% acumulat (643,3 mil persones). D'altra banda, cal destacar negativament la contracció de l'ocupació en la indústria, de 19.700 persones, introduint incertesa sobre la sostenibilitat del cicle de creixement de les exportacions, que habitualment es completa amb la millora de la inversió industrial i contrac?tació del sector.

Catalunya ha estat la comunitat autònoma que ha registrat més reacció d'ocupació, de 52.300 persones, de les quals més de 13.500 corresponen a la província de Girona. Mentre que el nombre d'aturats es contrau de 3.500 persones (4.000 a Girona), la qual cosa permet una reducció de la taxa d'atur fins al 22,84% a ?Catalunya i fins al 21,62% a Girona, en ?ambdós casos per sota de la mitjana ?estatal.