La decisió del Govern de no adequar l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) a la inflació de 2013 -que se situarà entorn de l'1% tal com constaten les darreres dades interanuals de l'Institut Nacional d'Estadística (INE)- tindrà conseqüències directes sobre el poder adquisitiu dels 18,5 milions de contribuents d'Espanya. L'Agència Tributària aconseguirà recaptar fins a 1.321 euros més per cada declaració de la renda, fet que suposa uns 615 milions d'euros més respecte a l'exercici anterior en el conjunt de l'Estat, amb una mitjana de 33,24 euros per contribuent.

Segons indica un informe realitzat pels Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha), la decisió de l'Executiu de Mariano Rajoy "no és cap altra cosa que una pujada encoberta d'impostos", denuncia el president de Gestha, Carlos Cruzado. En no adaptar l'impost a l'Índex de Preus al Consum (IPC), el que passa és que, per a aquells contribuents que tinguin els mateixos ingressos nominals que l'any anterior, la seva factura fiscal serà la mateixa. "No obstant això, estem parlant de la mateixa càrrega fiscal però amb menys ingressos, ja que a la renda disponible de les llars cal descomptar-li l'augment dels preus", puntualitza Cruzado.

Com a conseqüència de la progressivitat d 'aquest gravamen directe que afecta les rendes del treball es pagaran més impostos en termes reals (en descomptar la inflació) encara que el poder adquisitiu hagi disminuït. A més, a això cal sumar-li la pujada a l'IRPF aprovada per l'Executiu del Partit Popular quan va arribar al poder a finals de 2011 i que ha prorrogat per al 2014, fet que penalitzarà encara més la renda i el consum de les famílies, sostenen els tècnics d'Hisenda.

Hisenda no adequa la tarifa de l'impost des de l'any 2008, de manera que cada any, especialment aquells amb una inflació molt alta, aconsegueix recaptar més per aquest efecte. La "deflactació" suposa aplicar als trams de la tarifa de l'IRPF la inflació real, amb la finalitat d'evitar que una pujada salarial igual a l'IPC -fet que incrementa el sou però no el poder adquisitiu- generi per al contribuent el pagament de més impostos.

Quan aquesta mesura no s'aplica, un treballador corre el risc de passar d'un tram a un altre de la tarifa i per tant pagar un impost més elevat sense haver-se beneficiat d'una millora en el seu poder de compra.

La no deflactació de les tarifes en els diferents trams de l'IRPF també pot provocar que tant les hipotètiques pujades salarials d'aquest any com l'augment de les pensions mínimes es vegin reduïdes a la nul·litat en el seu import líquid mensual, per la no actualització de les taules en relació amb l'IPC.

Mentre el consum s'estanca, tal com reflecteixen els últims informes mensuals de recaptació tributària, l'Índex de Preus de Consum baixava el setembre un 0,2% respecte l'agost i va retallar 1,2 punts la seva taxa interanual, fins al 0,3%, per l'"efecte esglaó" de la pujada de l'IVA, segons l'Institut Nacional d'Estadística.

Inflació en el 0,3%

La pujada de l'IVA -que redueix l'adquisició de béns de consum- va entrar en vigor el setembre de 2012 i va implicar un increment del tipus general des del 18% al 21%, i del 8% al 10% en el cas del tipus reduït. Aquesta pujada impositiva va impulsar la inflació fins al 3,4% el setembre de l'any passat, molt lluny del 0,3% que s'ha registrat un any després. Amb el descens de setembre, l'IPC interanual encadena tres mesos consecutius de descensos i arriba la seva taxa més baixa des de novembre de 2009, quan també es va registrar un 0,3%. El Govern ja havia vaticinat una contenció de l'IPC durant aquest exercici i fins i tot ha estimat que podria tancar l'any per sota de l'1%.

7.600 milions des de 2010

L'últim cop que es van defectar les tarifes de l'Impost sobre la Renda va ser l'any 2008, amb Zapatero al Govern. Ho va presentar com una rebaixa fiscal de facto. L'any seguüent la inflació va ser negativa. A partir de 2010 la deflactació va caure en l'oblit per l'enfonsament dels ingressos tributaris i la necessitat de reduccció del dèficit públic. Segons Gestha, aquesta política ha permès a Hisenda recaptar 7.600 milions d'euros extra des de l'any 2010.