Sis economistes de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) plantegen en el llibre "Economía de urgencia" que els salaris dels polítics espanyols són tan baixos que és difícil atraure talent, mentre que el sou dels joves és massa alt tenint en compte "el que produeixen".

El llibre, editat per Ariel, té el seu origen en el bloc "Nada es gratis" i aborda, "sense prejudicis", les causes i les conseqüències de la crisi, segons han revelat tres dels seus autors, els economistes José Ignacio Conde-Ruiz, Marco Celentani i Juan Francisco Rubio-Ramírez.

"Si volem polítics capaços, cal pagar-los bé", assenyalen aquests economistes, que signen el llibre sota el pseudònim de Jorge Juan, alhora que sostenen que amb un bon salari, els polítics no tindrien necessitat de ser corruptes.

"És difícil predir si hi hauria menys corrupció amb sous més alts, però el que és segur és que la corrupció no augmentaria", afirma Marco Celentani.

El llibre, que desenvolupa les xerrades mantingudes amb estudiants de Batxillerat de tres instituts espanyols, sosté la tesi que defensa que "la gent molt capaç sol cobrar molts diners", de manera que "el més normal és que no es facin polítics, perquè cobren molt poc".

"El que acaba passant -diu Rubio-Ramírez- és que els polítics són gent de poca capacitat que no han aconseguit fer carrera en un altre lloc. I al final tenim els polítics que tenim".

En l'entrevista, l'economista Conde-Ruiz també es refereix als joves, "que haurien de costar menys a l'empresari perquè produiran menys. Certs sous s'haurien de baixar i altres s'haurien de pujar", precisa.

"Els salaris dels joves espanyols són massa alts en relació amb el que poden aportar a l'empresa", insisteix, alhora que proposa reduir i introduir un sistema d'aprenentatge semblant a l'alemany, "que no solucionaria el problema de la nit al dia però sí ajudaria a la incorporació al mercat laboral".