Vint-i-cinc de les cent persones més riques d'Espanya són de Catalunya i entre totes 25 acumulen un capital de 25.300 milions d'euros, segons la llista Forbes de les principals fortunes espanyoles que avui es publica. Isak Andic Ermay i la seva família, propietaris de la firma de moda Mango, amb una fortuna estimada de 3.800 milions d'euros, és la persona de Catalunya més rica i figura en el lloc número 6 de la llista Forbes a Espanya, encapçalada un any més pel fundador d'Inditex, Amancio Ortega; el propietari de Mercadona, Juan Roig, i Sandra Ortega Mera, l'hereva de Rosalía Mera, traspassada no fa gaire.

Pel que fa a les fortunes de Catalunya, la segona, que ocupa el lloc 12 de fortunes espanyoles, és la de la família Carulla, propietària d'Agroalimen i Gallina Blanca, amb un capital de 1.950 milions d'euros. La segueix la d'Antonio i Jorge Gallardo, accionistes de la farmacèutica Almirall i la societat de capital risc Landon (controla l'empresa gironina Bellsolà), també amb 1.950 milions d'euros.

José Manuel Lara Bosch, propietari de Planeta i Antena-3 i amb un patrimoni de 1.800 milions d'euros, ocupa el quinzè lloc a la llista Forbes a Espanya i el quart a Catalunya.

La família Serra Farré, accionista majoritària de Catalana Occidente, amb 1.700 milions, és la cinquena família més rica de Catalunya, i la família Daurella, màxima accionista de Coca-Cola-Cobega, amb 1.600 milions, la sisena.

Víctor Grífols, president de la farmacèutica Grífols (1.400 milions); Mariano Puig Planas i família, accionistes de Corporació Puig (1.200 milions) i Ricardo Portabella, accionista de Danone (1.050 milions), són els següents catalans a la llista Forbes, que ocupen els llocs 24, 25 i 33 entre els més rics d'Espanya.

Altres dels catalans que apareixen a la llista de més adinerats d'Espanya són Carmen i Liliana Godia, accionistes d'Abertis (700 milions); Manuel Lao, president de Cirsa (700 milions) i les famílies Botet, Elías i Carbó, exaccionistes de Caprabo (700 milions).

Francesc Rubiralta, accionista de Celsa (650 milions) i un dels més joves de la llista Forbes; Antoni Esteve, propietari de Laboratoris Esteve (650 milions); Jordi Miarnau, propietari de Comsa-Ens (475 milions); Alberto Palatchi, propietari de Pronovias (450 milions); Josep Lluís Núñez, propietari de Núñez y Navarro (450 milions) i Jordi Rubiralta, propietari de Wefen Group (450 milions), són altres dels catalans que apareixen entre els més rics d'Espanya.

D'acord amb la classificació, el gallec Amancio Ortega lidera la llista amb una fortuna estimada de 47.600 milions d'euros, un capital que equival a tot patrimoni junt dels 20 següents. El segueix el president de Mercadona (amb 5.800 milions d'euros de capital), mentre que Sandra Ortega Mera, hereva de Rosalía Mera, (5.400 milions d'euros) ocupa el tercer lloc de les grans fortunes de l'Estat.

Trenta famílies es reparteixen gran part del capital d'Espanya, segons Forbes, que sosté que les enormes fortunes segueixen sent un assumpte de família, ja que aquests grans grups empresarials acumulen entre els seus membres fins a 32.000 milions d'euros.

Mentre que a Catalunya les grans fortunes deuen bona part de la seva riquesa a la indústria, entre els més rics de l'Estat, hi ha una forta presència de fortunes provinents del sector de la construcció.

Així, en el quart lloc del rànquing espanyol se situa el constructor Rafael del Pino (5.300 milions), seguit de Manuel Jove, primer accionista individual del BBVA i fundador de la immobiliària Fadesa (3.900 milions d'euros). En el setè lloc de la llista figura el constructor Juan Miguel Villar Mir (3.700 milions).

Tanquen la llista dels deu empresaris més rics de l'Estat elaborada per Forbes la duquessa d'Alba (3.000 milions), els copresidents Juan i Carlos March, copresidents de la Banca March (2.200 milions) i les famílies Herráiz Mahou Gervás, propietàries de Mahou i San Miguel (2.100 milions).

Catalunya i Madrid contribueixen cada una amb 25 noms a la llista dels 100 espanyols més rics, tot i que Galícia -gràcies a l'imperi Inditex- és el territori que concentra un grau més alt de riquesa.

Quina és la fortuna del Rei?

Forbes no ha pogut incloure mai la casa reial espanyola en cap de les seves llistes, ja que la legislació espanyola evita saber quines són les seves propietats. Una situació que no canviarà amb la normativa de transparència que s'està a punt d'aprovar. "Molt lluny seguirà aquest país del grau de transparència de la Casa Reial britànica", destaca la revista.