La liberalització del mercat elèctric va propiciar l'entrada en el mercat de nombroses comercialitzadores. Una de les que ha experimentat un creixement més important és Fenie Energia, impulsada per la federació espanyola d'instal·ladors elèctrics. Es va posar en funcionament l'any 2010 i va començar la venda d'energia al 2011. En dos anys ja compta amb 90.000 clients a tot l'Estat. El Gremi d'Instal·ladors de Girona i unes 25 empreses gironines formen part de l'accionariat de la companyia, que ahir es va presentar a Girona.

L'objectiu estratègic d'aquesta comercialitzadora és donar un servei integral -que inclou la venda efectiva d'electricitat- orientat a la consecució d'estalvis efectius en la facturació elèctrica de les instal·lacions dels seus clients mitjançant preus d'electricitat competitius i, sobretot, amb la implementació de mesures d'eficiència energètica.

Jordi Vico, cap de la Comissió de Treball de Fenie Energia al Gremi d'Instal·ladors de Girona, explicava que "el que ens diferencia d'altres comercialitzadores elèctriques és el nostre assessorament energètic; sabem el que convé al client".

En aquest sentit, destaca: "Molts consumidors paguen a les seves companyies per serveis de manteniment que no són efectius; són diners que es podrien estalviar".

Vico assenyala que els objectius principals de Fenie són la formació, amb la qual han aconseguit convertir els instal·ladors en experts assessors energètics, i la venda d'energia mitjançant l'eficiència energètica.

Tots els punts de servei de Fenie Energia -una quinzena a Girona- són instal·ladors elèctrics que ofereixen un servei integral de gestió energètica: manteniment, reformes, subministrament elèctric, i mesures d'estalvi d'energia.

Som Energia i Holaluz.com

Les comarques gironines tenen diferents experiències d'èxit en la comercialització d'energia. Al marge de la històrica Bassols Energia, -hereva d'un grup que ven energia des de fa més de cent anys- la liberalització del mercat ha propiciat l'entrada de nous agents al mercat.

Una de les iniciatives de més èxit és la de Som Energia, cooperativa amb seu al Parc Tecnològic de la UdG. Constituïda a finals de 2010, va ser la primera cooperativa d'energies renovables de l'Estat, i acaba de superar els 10.000 socis. El seu objectiu és contriuir a un canvi de model energètic, amb major pes de les renovables. Actua en el mercat com a comercialitzador d'energia, però també com a productor. En aquest sentit compta amb diverses plantes fotovoltaiques en coberta, una planta de biogàs.

Un altre projecte d'èxit és Holaluz.com, impulsada per tres enginyers catalans (dos de Girona). Es defineixen com la "primera comercialitzadora elèctrica online del mercat espanyol" i acaben de guanyar la subasta organitzada per la OCU, que té com a objectiu aconseguir el millor preu pels 477.750 usuaris que van donar suport a la iniciativa "QuieroPagarMenosLuz.org".