El Ripollès és la tercera comarca de tot Catalunya amb un renda disponible per habitant més elevada de Catalunya, amb 18.200 ?euros. Només la Vall d'Aran (19.200 €) i la Conca de Barberà (18.500 €) tenen una renda per habitant superior. Són dades corresponents a l'any 2010 difoses per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), que situen la Selva com a comaca gironina amb un nivell de renda més baix. D'entre els municipis de la demarcació de més de 5.000 habitants, els més rics són Girona -l'únic que supera els 19.500 euros de renda disponible per habitant-, Puigcerdà, Llançà i Banyoles. A l'extrem contrari trobem Castelló d'Empúries (12.600 euros) i Salt (12.800 euros), que són el segon i tercer gran municipi de tot Catalunya amb la renda més baixa després de Badia.

El nivell de renda per habitant va caure a tots els territoris de Catalunya l'any 2010. L'Alt Urgell, el Pallars Jussà i el Tarragonès són les comarques catalanes que van registrar un descens més elevat, a l'entorn del 5%.

La Vall d'Aran continua sent la comarca amb més renda per habitant (19.200 euros) i supera en un 14% la mitjana catalana (16.900 euros). Aquesta comarca es caracteritza per ser la que té una proporció d'ingressos més baixa procedents de prestacions socials (8,3%), al mateix temps que té una proporció molt elevada (40,2%) de rendes procedents de les activitats professionals i empresarials (excedent brut d'explotació). Hi ha un grup de 9 comarques -entre elles el Ripollès, el Gironès, la Cerdanya i el Pla de l'Estany- que se situen amb una renda entre un 5 i un 10% superior a la mitjana catalana.

Els ingressos procedents de prestacions socials continuen guanyant pes en la renda familiar a la majoria de comarques, en detriment tant dels ingressos procedents de la remuneració d'assalariats com de les rendes procedents de l'excedent brut d'explotació. En conjunt, a Catalunya les prestacions socials representen el 19,2% del total dels principals ingressos familiars i han incrementat la seva participació en 1,1 punts en relació amb el 2009. En canvi, les rendes procedents del treball assalariat i l'excedent brut d'explotació -que representen el 59,2% i el 21,6% del total dels principals ingressos de les llars- han disminuït el pes en 0,7 i 0,5 punts, respectivament.

Assalariats i professionals

La remuneració d'assalariats és el principal recurs de les famílies a totes les comarques. El Gironès i el Baix Llobregat són les comarques amb una proporció més alta d'ingressos procedents de les rendes del treball, per sobre del 63%, que representa 4 punts per sobre la mitjana catalana. En relació amb l'excedent brut d'explotació, la Terra Alta i la Val d'Aran són les comarques que tenen un percentatge més alt.