L'economia gironina sortirà l'any vinent de la segona recessió en què es troba immersa sempre i quan es mantingui la confiança dels mercats internacionals. L'autor de l'anuari econòmic de CatalunyaCaixa, el catedràtic Josep Oliver, assegura que, si no hi ha cap "accident" com el que va estroncar la recuperació a mitjans 2011, el territori començarà a sortir del pou. Oliver vaticina que si les exportacions i el turisme mantenen els registres, les comarques gironines seran capaces de fer créixer el seu PIB fins a un 1% durant el 2014. La creació neta d'ocupació, però, encara es farà esperar. No serà fins al 2015 quan se'n comenci a generar de nova i els nous contractes es focalitzaran al sector serveis.

L'economia gironina comença a encarar la sortida de la segona recessió en què es trobava immersa des de l'estiu del 2011. El territori no és aliè a allò que passa a la resta de l'Estat, i la desconfiança dels mercats internacionals (que van disparar la prima de risc i van provocar fuga de capitals) també va arrossegar l'economia gironina i la van fer tornar a entrar en números negatius.

Segons posa de relleu l'anuari de CatalunyaCaixa, durant l'any passat la majoria d'indicadors van caure encara més. "La recessió del 2012 era inevitable pel context que vivia l'Estat i va afectar durament la demarcació", concreta el catedràtic d'Economia Aplicada.

L'estudi de l'entitat recull algunes dades que demostren fins a quin punt la recessió va afectar l'economia del territori. L'any passat, el PIB de les comarques gironines es va contraure un 1,5% (a Catalunya la caiguda va ser de l'1,3%). Entre d'altres, perquè va ser un mal any per al sector primari i perquè l'obra pública va caure en picat (fins a un 22%) i va tocar encara més un sector -el de la construcció- ja de per si molt afectat per la crisi.

Tot i això, com concreta Josep Oliver, hi ha sectors que van permetre atenuar la davallada. Mentre que la riquesa generada o el Valor Afegit Brut (VAB) al sector primari va caure fins a un 8%, a la indústria aquest descens va ser de l'1,1% i als serveis, del 0,5%. Això s'explica pel bon comportament de sectors com la indústria alimentària, per l'increment de les exportacions (que van arribar als 4.200 MEUR) i perquè el 2012 va ser un any rècord en pernoctacions turístiques a la demarcació.

El 2013 es tanca amb recessió

En referència a aquest 2013, el catedràtic d'Economia ja ha avançat que l'any es tancarà amb recessió. Ara bé, si durant el primer semestre l'economia es continuava trobant dins el pou, això no ha passat des de l'estiu en endavant. "Ja hem tocat fons, ara ens trobem en una fase de frenada i hi ha motius per preveure que ens començarem a recuperar", concreta Josep Oliver.

De fet, l'economista anticipa que l'economia gironina sortirà d'aquesta segona recessió durant el 2014. Tot i això, Oliver ja adverteix que la recuperació es veurà condicionada a la confiança dels mercats internacionals. "Si no hi ha un accident exterior que ens torni a posar de genolls, tot fa preveure que durant l'any que ve el PIB de les comarques gironines creixerà al voltant d'un 1%", explica el catedràtic.

L'autor de l'anuari econòmic ja avança que tant les exportacions com el turisme seran claus per afrontar aquesta recuperació. De totes maneres, però, el mercat de treball encara haurà d'esperar abans no comenci a generar ocupació neta. Josep Oliver preveu que, durant el 2014, tots els llocs de treball que es puguin destruir entre principi i finals d'any es compensin amb els contractes que es faran durant l'estiu . "Per tant, el saldo global serà zero", indica.

Segons vaticina l'autor de l'anuari de CatalunyaCaixa, no serà fins al 2015 quan es començarà a crear ocupació neta. I el primer sector que generarà nous llocs de treball serà el de serveis.