En la lletra petita de l´acord entre CiU i ERC per aprovar els pressupostos de 2013 s´incloïa la limitació dels sous dels alts càrrecs. Gairebé un any després d´aquell pacte no nat, el Govern català ha donat difusió als sous i retribucions dels principals direc­tius d´organismes públics. És una de les mesures que s´ha inclòs en el codi ètic fet públic aquesta mateixa setmana.

Les dades del Portal de la Transparència de Catalunya -que es troba a la web www.transparencia.gencat.cat- posen de relleu que les dietes de la Generalitat s´han convertit en un complement ideal per arrodonir fins als 100.000 euros els sous bruts de bona part dels alts càrrecs.

Les dietes beneficien especialment els secretaris generals, que acostumen a ocupar la màxima representació de cada Departament en les reunions de les entitats públiques. El càrrec que més dietes cobra és el secretari d´Infraestructures, Ricard Font. El número 3 del conseller Santi Vila percep complements d´una dotzena d´organismes diferents, tots relacionats amb el seu càrrec. Del Consell d´Administració d´Infraestructures de la Generalitat (l´antiga GISA), cobra 627,45 euros, el màxim que dóna un organisme. En aquesta entitat participen la majoria de secretaris generals. Es fan 12 reu­nions anuals, fet que suposa uns ingressos extres de 7.529,40 euros.

El sou base per als secretaris generals puja a 79.651,66 euros, i són diversos els secretaris generals que arriben als 100.000 euros bruts anuals gràcies a les dietes. Així, Ricard Font és qui més cobra, amb 25.829,83 euros, i la suma total li deixa un sou d´uns 105.000 euros bruts anuals. També incrementen les seves retribucions Jordi Baiget, secretari del Govern, amb 24.329 euros en dietes, Albert Carreras, d´Economia, que rep 22.760 euros; Lluís Bertran, de Governació, 22.739 euros; Bibiana Domingo, d´Agricultura, 21.141 euros; Dolors Rusinés, de Benestar Social, amb 21.128 euros; Georgina Arderiu, d´Hisenda, 21.000 euros, i Pau Villòria, d´Infraestructures, que arriba als 22.954 euros en dietes tot i renunciar als complements de quatre organismes als quals assisteix.

Aquests complements compleixen la llei, ja que segons la normativa el límit en dietes és el 30% del sou total d´un alt càrrec. Per ­exemple, el secretari d´Infraestructures, Ricard Font, rep en dietes un 24% del seu sou final. Només el que percep en dietes suposa tres vegades i mitja el salari mínim interprofessional i és gairebé el sou brut d´un funcionari de la Generalitat.

També són molts els casos de directors generals que reben dietes per assistència a organismes públics. El sou base d´aquests alts càrrecs és de 76.270 euros. En el cas del director de Transports Pere Padrosa arriba a ingressar 13.714 euros més mitjançant les dietes. El seu sou brut s´apropa als 90.000 euros i les dietes suposen un 15% de tot el que ingressa. En una situació semblant es troba el director general de Seguiment i Avaluació de Polítiques d´Estabilitat i Creixement, Ivan Planas, que arriba a cobrar més de 10.000 euros en dietes d´organismes que tenen relació en l´àmbit sanitari.

Els assistents a aquestes reu­nions cobren per la seva presència, ja siguin els màxims responsables de l´àrea o càrrecs les ocupacions dels quals no tinguin res a veure. Oriol Puig, germà del conseller Felip Puig, cobra dietes de les reunions del Consell d´Administració del Servei Meteorològic de Catalunya, del qual és el director. També és el cas de la responsable de l´Entitat Autònoma de Jocs i Apostes, Elsa Artadi, cobra 627 euros per cada reunió de l´organisme, en què també tenen seient, com a vocal, Marian Muro, directora general de Turisme, o Dolors Rusinés, secretària general de ­Benestar.

De la representació en organismes públics també se´n beneficien diversos alcaldes i representants gironins. És el cas de l´alcalde d´Olot, Josep Maria Corominas, que cobra dietes de l´Institut Cartogràfic. Carles Pàramo, diputat al congrés per CiU i exalcalde de Roses, i Pere Vilà, diputat al Parlament i alcalde de Llançà, figuren entre els que cobren dietes de dos organs de gestió de Ports de la Generalitat. També ingressa dietes el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, com a membre del Consell d´Administració de Cimalsa.

De les dietes també cobren alguns dels 22 directius que tenen el sou més elevat que el president de la Generalitat, Artur Mas. El millor pagat, el director de TV3, Eugeni Sallent, no percep cap complement, però sí el segon a la llista, Joan Lluís Quer, president d´Infraestructures de la Generalitat. Als 150.550 euros del seu sou suma 12.065,4 euros. Brauli Duart, president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, suma un extra de 6.306 euros al seu sou base de 129.679 euros anuals.

La Generalitat dedica més de 700.000 euros que es reparteixen consellers, secretaris de departament, i directors generals. Economia és l´àrea que més quantitat dedica a dietes, amb 278.000 euros, perquè els seus organismes són els que millor paguen: assistir a la reunió mensual de l´Entitat Autònoma de Jocs i Apostes, per exem­ple, suposa un total de 7.529 euros anuals, 627 euros per trobada. El suplement per reunió el cobren fins i tot els mateixos responsables de cada organisme, que ja perceben un sou pel seu càrrec.

El conseller amb més dietes

El segon Departament que més diners reparteix és el de Territori i Sostenibilitat. El seu titular, Santi Vila, és el conseller que més dietes cobra. Percep fins a set complements, que li reporten 11.587 euros bruts anuals addicionals als 103.176,38 euros del seu sou base. Vila acumula la suma per anar a reunions l´Agència Catalana de l´Aigua (cinc trobades anuals), l´Autoritat del Transport Metropolità (cinc), o l´Incasòl (sis l´any), entre d´altres.

Felip Puig, conseller d´Empresa, el segueix de prop, amb 11.477 euros procedents de dietes. Puig té responsabilitats en tres organismes públics: el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, l´Empresa de Promoció i Localització Industrial de Catalunya, i l´Institut Català de l´Energia. També cobren dietes Germà Gordó, de Justícia (2.268 euros) i la vicepresidenta, Joana Ortega, 6.306 euros. La resta de consellers no participen en reunions remunerades.

En els comptes no figuren tots els sous i dietes públics. D´una banda, hi ha càrrecs públics que no han autoritzat encara la publicació de la seva retribució. A més, tampoc figuren alguns òrgans autonoms com el Consell de l´Audiovisual ni la Sindicatura de Comptes, ni el Consell Consultiu, organismes amb sous que s´apropen o superen els 100.000 euros anuals. Sí que apareix la retribució de Josep Maria Rañé, president del Consell Econòmic i Social.