El servei d'estudis del BBVA assegura que una reducció del salari real d'un 7% faria augmentar l'ocupació un 10,4% i el PIB un 8,3%, i advoca per la flexibilitat salarial perquè és la fórmula amb efectes "més ràpids" per accelerar la sortida de la crisi econòmica.

Així ho contempla l'informe "Pot la moderació salarial reduir els desequilibris macroeconòmics?" publicat ahir pel BBVA Research i elaborat per l'economista cap per a economies desenvolupades d'aquest servei d'estudis, Rafael Doménech, i el professor de la Universitat de València, Javier Andrés.

Segons aquest document i donat l'elevat desocupació de l'economia espanyola, la moderació salarial és una "condició necessària" per accelerar la creació de llocs de treball a curt termini, ja que faria créixer el nombre de llocs de treball en major mesura del que disminuiria el salari mitjà, amb el que al final repercutiria en un augment de les rendes salarials i de la demanda interna.

L'informe desmunta, d'aquesta forma, les teories que propugnen els efectes negatius de la moderació salarial quan argumenten que provocaria una reducció de les rendes de les llars, un menor consum privat i una menor demanda.

El BBVA Research assevera que aquesta és una "visió parcial" de l'economia que no té en compte l'efecte del salari sobre l'ocupació, com preu del factor treball.

Ajust immobiliari

De la seva banda, el director executiu i economista en cap de La Caixa, Jordi Gual, va augurar dos anys més d'ajustos al mercat immobiliari espanyol, a la vegada que preveu una ràpida recuperació del consum intern.

Gual va oferir una conferència en un acte organitzat CaixaEmpresa, el servei especialitzat per a empreses de CaixaBank, que ha reunit a Barcelona a uns 150 empresaris catalans.

En ella, va explicar que l'economia espanyola torna a mostrar signes positius de creixement, encara que ha advertit de la fragilitat d'aquesta recuperació, supeditada no només al que passi a Espanya, sinó també a l'evolució de l'eurozona.

Va comentar, en aquest sentit, que les previsions apunten a que l'economia d'Espanya creixerà l'any vinent un 0,8 %, encara que existeix la possibilitat que es produeixi una desviació significativa, tant a l'alça com la baixa.

Així, si els inversors i els fluxes financers continuen venint a Espanya en els pròxims mesos, aquesta desviació podria ser a l'alça, mentre que si es produeix una reducció d'aquestes inversions o es posa en qüestió l'euro o el deute sobirà, el creixement podria es menor. Amb tot, segons Gual, hi ha diversos indicadors que inviten a l'optimisme, com és la recuperació de la inversió i del consum o la reducció del nivell d'endeutament.